MónTerrassa
Els experts avisen que el “calendari diabòlic” de Nadal pot fer augmentar els contagis
  • CA

Quatre dels principals experts en epidèmies de Catalunya han advertit aquest diumenge a La Marató de TV3 que les festes de Nadal poden fer augmentar molt la circulació del coronavirus. La Marató d’enguany, dedicada a la Covid-19, arriba a les portes d’unes festes amb restriccions importants i amb la taxa de contagis i la Rt en creixement.

En primer lloc, Clara Prats, investigadora del BIOCOM de la UPC, les ha qualificat de “calendari diabòlic“, perquè entre tots els dies de festa els nous infectats molt possiblement encara no tindran símptomes: És molt fàcil que les infeccions que hi hagi el dia de Nadal o el dia de Sant Esteve no estiguin diagnosticades encara el dia 31, i puc anar a sopar, encomanar, i l’endemà tenir símptomes i que se’m diagnostiqui, però el mal ja està fet. I entre Cap d’Any i Reis, tres quarts del mateix”, ha dit entrevistada.

l’infectòleg Oriol Mitjà ha assegurat que això només és podria impedir fent tests massius d’antígens. L’alternativa és anul·lar les trobades: “O bé abandonem la idea de celebrar Nadal, que seria una decisió molt raonable i molt encertada, o bé testegem tots els catalans amb un test d’antígens de forma seqüencial, el dia 24 i el dia 27. Només hi ha aquestes dues opcions. La tercera via és que ens ficarem en un merder gran al gener”, ha suggerit.

Per la seva banda Antoni Trilla, epidemiòleg de l’Hospital Clínic, i Bonaventura Clotet, cap de Malalties Infeccioses de Can Ruti, alerten que les vacunes no evitaran els contagis. “Ens anirem a vacunar amb la mascareta posada, ens vacunarem quan ens toqui, i sortirem vacunats amb la mascareta posada, l’haurem de fer servir fins que no arribem a aquests nivells importants d’immunitat.” Clotet ha insistit que les vacunes el que fan és donar eines al cos per preparar-se contra el virus, però que els vacunats gairebé segur que també el transmetran: “És molt important destacar el que diu el doctor Trilla, que la mascareta no ens la traurem de sobre. Que tu et vacunis no vol dir que no puguis infectar-te, el que sí que et diu és que no tindràs una infecció greu.”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa