MónTerrassa
Un estudi obre la porta a un nou fàrmac per tractar el mieloma múltiple, un tipus de càncer
  • CA

Un estudi obre la porta a un nou fàrmac per tractar el mieloma múltiple, un càncer que es produeix quan un tipus de cèl·lula sanguínia s’expandeix de manera incontrolable en la medul·la òssia. La majoria de pacients experimenten complicacions relacionades amb l’esquelet, com dolor ossi sever. L’estudi parteix del fet que en els malalts hi ha una alteració epigenètica de les cèl·lules essencials en la formació i funció dels ossos (cèl·lules mesenquimals estromals) que contribueix a la progressió de la malaltia. Els investigadors, de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, han identificat alteracions i han demostrat l’eficiència d’un compost, anomenat CM-272, que les reverteix.

L’equip ha demostrat que les cèl·lules plasmàtiques canceroses del mieloma poden induir aquestes alteracions epigenètiques en les cèl·lules mesenquimals estromals, donant lloc a la reducció en la seva capacitat per formar os.

A més, l’equip ha identificat el compost CM-272, desenvolupat prèviament per l’equip del doctor Felipe Prósper, que és capaç de revertir aquestes alteracions epigenètiques així com les funcions alterades de les cèl·lules mesenquimals estromals de pacients amb mieloma.

La identificació de les alteracions epigenètiques i l’ús de CM-272 per revertir-les, asseguren, pot representar un avenç important cap a noves opcions terapèutiques en el tractament del mieloma múltiple, un tipus de càncer que representa l’1% de tots els càncers i que avui dia es segueix considerant com a incurable.

Els primers autors de l’estudi són els doctors Antonio García-Gómez i Tianlu Li, que han dut a terme la investigació en col·laboració amb els equips d’altres centres de l’Estat.

La investigació ha estat finançada per l’Asociación Española contra el Cáncer (AECC), la Multiple Myeloma Research Foundation i el Ministeri de Ciència i Innovació d’Espanya, cofinançada per fons FEDER.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa