MónTerrassa
Estafen prop de 600.000 euros amb l’estafa coneguda com a SIM swapping
  • CA

Mossos d’Esquadra, conjuntament amb agents de la Secció de Delinqüència Econòmica i de la Secció d’Investigació tecnològica de la Policia Nacional el 9 de juny van detenir deu homes com a presumptes autors dels delictes d’estafa, falsedat documental, usurpació d’estat civil, ús il·legítim de targetes bancàries i pertinença a grup criminal.

Com funciona el SIM Swapping?

Aquesta nova modalitat d’estafa es porta a terme en diverses etapes: d’entrada els estafadors treballen per aconseguir les dades persones de víctimes potencials. Un cop les tenen utilitzen diversos tipus d’engany per obtenir de l’operador telefònic el duplicat de la targeta SIM de la víctima i aleshores reactiven la seva banca en línia. El penúltim pas consisteix en la realització fraudulenta de transferències bancàries cap a comptes corrents controlats per mules (que disposen de la SIM de les víctimes i reben als seus telèfons els codis de bancaris de verificació per realitzar les transferències il·lícites). Finalment les mules fan l’extracció de diners en caixers automàtics i lliuren els diners als caps dels grups criminals.

La investigació comença l’any 2019 arran de l’anàlisi de les denúncies rebudes a través dels mecanismes de cooperació policial en què es van localitzar diverses extraccions fraudulentes de diners en una entitat bancària. Fruit de les indagacions policials els agents van observar que els arrestats feien duplicats de la targeta SIM del terminal de la víctima, accedien als seus codis de l’aplicació bancària i duien a terme diverses operacions fraudulentes com ara la contractació de crèdits, extraccions de diners, compres o transferències en línia. Ho podien fer justament perquè eren els investigats qui rebien els codis de confirmació de les operacions a la línia duplicada.

La investigació ha posat de relleu que el grup criminal ha obtingut prop de 600.000 euros amb aquesta modalitat delictiva que hores d’ara hi ha més de 100 víctimes, tot i que aquesta xifra es podria incrementar.

El 9 de juny es va dur a terme el dispositiu policial d’explotació de la investigació amb sis entrades i escorcoll en domicilis de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat i es van detenir deu homes, d’edats compreses entre els 30 i els 37 anys, de nacionalitat marroquina, espanyola i equatoriana.

En l’escorcoll els agents hi van localitzar disset telèfons mòbils, la majoria dels quals d’alta gamma, ordinadors portàtils, targetes SIM i suports de targetes SIM, a banda de roba de conegudes marques comercials.

Els detinguts van passar a disposició judicial l’11 de juny i el jutge va decretar llibertat amb càrrecs per a tots 10 amb l’obligació de presentar-se al jutjat cada 15 dies per a 5 d’ells.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa