MónTerrassa
Els estudiants de la UPC, a fons amb la Formula Student i la MotoStudent
Els equips de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) EcoRacing, BCN eMotorsport, e-Tech Racing, Dynamics UPC i Vilanova Formula Team competeixen amb els respectius monoplaces en diferents circuits europeus en el marc de la Formula Student 2021. Aquest juliol també s’ha reprès la MotoStudent, el campionat internacional de motocicletes universitàries, en què han participat els equips ePowered RACING, E3-Team, Motospirit UPC, e-Ride ETSEIB i SYNERGY Racing Team.
La Formula Student representa el cim de la competició automobilística d’estudiants d’enginyeria de tot el món. Se celebra anualment a països com els Estats Units, Austràlia, Japó, Regne Unit, Itàlia, Hongria, Alemanya, Àustria o Espanya, i està organitzada per la Fédération Internationale des Sociétés d’Ingénieurs des Techniques de l’Automobile (FISITA), amb l’objectiu de promoure l’excel·lència i la innovació en el camp de l’enginyeria de l’automoció. La UPC és una de les universitats a Espanya que participa amb més equips i més prototips.

En els diferents circuits que acullen l’esdeveniment, cada any hi participen al voltant d’un centenar d’equips formats per estudiants que dissenyen, construeixen, desenvolupen i competeixen amb un vehicle monoplaça. Les proves són avaluades per un conjunt d’experts en automoció, que tenen en compte els aspectes tècnics del projecte, així com el disseny i la comercialització del vehicle. També es posa a prova el rendiment i el comportament del vehicle a la pista, tenint en compte aspectes com la seva capacitat de maniobrabilitat, l’adherència lateral, l’acceleració i l’eficiència del monoplaça.

EcoRacing, campió a la Formula Student Switzerland
L’EcoRacing, l’equip d’estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), ha aconseguit el primer lloc a la Formula Student Switzerland, que va tenir lloc del 14 al 18 de juliol, en destacar en les proves de categoria estàtica (Design Event, Cost Event i Business Plan) amb el monoplaça autònom ecoRD.

D’altra banda, del 4 al 8 de juliol, l’equip va participar a la Formula Student Netherlands, on va classificar-se al top 5 a les proves per demostrar l’acceleració del vehicle en recta i en volta ràpida. A més d’aconseguir completar la prova d’Endurance, la més exigent de la competició, va ser l’únic de la categoria elèctrica que va completar les inspeccions tècniques en menys de 90 minuts.

L’ecoRacing competirà per últim cop aquesta temporada al Circuit de Barcelona-Catalunya del 4 al 8 d’agost, i ho farà, per primera vegada en la història de l’equip, en la categoria de vehicle autònom. A més de ser un bòlid totalment elèctric, l’ecoRD està equipat amb un paquet aerodinàmic complet i amb tracció independent a les quatre rodes per millorar la seva resistència. L’ecoRD compta amb un hardware i un conjunt de sensors i càmeres instal·lades al voltant del cotxe que reben informació del seu entorn per garantir una circulació totalment autònoma. També s’ha dissenyat un sistema de direcció autònom que permet assumir fins i tot els angles de volant més crítics. Així mateix, el vehicle té un sistema de frenada que actua directament sobre el pedal del fre mitjançant un únic botó d’emergència. L’ecoRacing també ha millorat l’algoritme Torque Vectoring per ajustar la tracció del vehicle i optimitzar el lliscament dels pneumàtics durant l’acceleració.

L’ecoRD és el cotxe més evolucionat dissenyat mai per l’ecoRacing. Des de l’any 2008, aquest equip es dedica a la investigació en el camp de l’automoció sostenible i compta amb el millor palmarès de la Formula Student de l’Estat, amb dues terceres posicions, una segona i dues victòries.

BCN eMotorsport aposta per la fiabilitat
L’equip de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), el BCN eMotorsport, competeix aquest estiu amb dos vehicles, el CAT13e i el Xaloc (CAT13d), un vehicle en el desenvolupament del qual també participen estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB). Al circuit de Netherlands, l’equip va guanyar la segona posició del Cost Event en la categoria elèctrica.

El CAT13e disposa d’un sistema de tracció millorat respecte als prototips anteriors i és més funcional. A més, incorpora un algoritme de Torque Vectoring més eficient i integra un sistema de frenada regeneratiu que aconsegueix reduir el pes del vehicle en el seu conjunt. Del 2 al 8 d’agost competirà al Circuit de Barcelona-Catalunya, i entre els dies 16 i 21 del mateix mes serà el torn del circuit alemany d’Hockenheim.

L’altre monoplaça de l’equip és el driverless CAT13d. Per al nou vehicle, s’ha redissenyat el sistema de frenada d’emergència (EBS), que assegura que el cotxe podrà detenir-se en sec. Els membres de l’equip també han desenvolupat una nova tecnologia i un nou cablejat molt més optimitzat amb un sistema de direcció més precís. El vehicle competeix a la República Txeca, entre el 26 de juliol i l’1 d’agost, i a les competicions de Catalunya i Alemanya.e-Tech Racing competirà amb el prototip ETR-06
L’equip e-Tech Racing, format per estudiants de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), també participarà al gran premi del Circuit de Barcelona-Catalunya, a l’agost, i al Formula SAE Italy, a l’Autòdrom Riccardo Paletti, els dies 11, 12 i 13 d’octubre, amb el nou monoplaça elèctric ETR-06. Es tracta del sisè monoplaça totalment elèctric que presenta l’equip. Consta d’un monocasc de fibra de carboni i una bateria de cel·les tipus Li-Po, a més d’un nou disseny del paquet aerodinàmic.L’evolució del Dynamics UPC
El Dynamics UPC Manresa, que va néixer l’any 2015 a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM), competeix aquest any amb el DYN 05, un cotxe amb un millor equilibri entre pes i rigidesa. Per aconseguir-ho, s’ha treballat per optimitzar els ramals principals del cablejat del cotxe, s’ha canviat el motor i s’ha treballat amb un mapejat més efectiu. L’equip de l’EPSEM ha competit recentment a la Formula Student Netherlands. A l’agost, ho farà al Circuit de Barcelona-Catalunya i, a la tardor, a l’Autòdrom Riccardo Paletti, a Itàlia.

El Vilanova Formula Team torna a la competició
El Vilanova Formula Team, equip de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), ha tornat aquest estiu a la competició amb el NOVA 6. L’evolució que representa el nou vehicle, que pertany ja a la sisena generació de bòlids de l’equip, es basa en el canvi de motor i en la fabricació de la carrosseria de fibra de carboni. Així doncs, s’han hagut d’adoptar modificacions radicals per completar la dinàmica estructural del vehicle. El NOVA 6 presenta un paquet aerodinàmic completament renovat per buscar l’eficiència i millorar resultats dins de les diferents proves de la competició. Enguany, el Vilanova Formula Team competirà al Circuit de Barcelona-Catalunya.

Les motos també escalfen motors
D’altra banda, l’estudiantat de la UPC també participa a la MotoStudent, la competició internacional que repta els equips universitaris a dissenyar, fabricar i desenvolupar un prototip de motocicleta de competició. El treball desenvolupat pels equips és avaluat per un comitè format per especialistes de diferents àrees del sector. S’analitzen tant el disseny de la motocicleta, la conceptualització, el prototip i el nivell d’innovació, com el pla de negoci i la presentació de la moto.

Cinc equips de la UPC han participat a la competició, que ha tingut lloc del 15 al 18 de juliol al Motorland Aragó. En la modalitat de motocicletes de combustió, l’equip SYNERGY Racing Team, de l’EPSEM, hi ha pres part amb el seu prototip SRT-01, amb la qual han assolit la posició 21 de 37. Els sis estudiants que formen l’equip ja pensen en el proper prototip, SRT-02.L’ePowered RACING, de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), ha participat a la categoria MotoStudent Electric amb l’ePR02, una moto totalment elèctrica. Aquest és el tercer prototip que construeix l’equip de l’EEBE i, en aquesta cursa, ha estat el primer equip català, d’un total de 50 equips d’arreu del món, i ha finalitzat en novena posició en la classificació general de la categoria elèctrica. Entre les innovacions de la moto, s’han introduït sensors que mesuren paràmetres com la velocitat i la temperatura dels pneumàtics, millores que pretenen augmentar el rendiment del vehicle. També s’ha dissenyat una granota de conducció per a la pilot que permet controlar les seves constants vitals durant la conducció i millorar, així, la seguretat.L’equip Vilanova E3-Team, de l’EPSEVG, ha presentat un prototip funcional de motocicleta elèctrica i ha estat un dels pocs equips que ha pogut participar a les proves dinàmiques que han tingut lloc a Motorland Aragó. Amb aquest model de moto, el grup aspira a millorar el crono en els pròxims mesos.Els equips e-Ride, de l’ETSEIB –que va quedar en setena posició a la fase MS1 o projecte del prototip– i Motospirit UPC, de l’ESEIAAT, també han participat al MotoStudent, en la categoria de moto elèctrica, al circuit aragonès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa