MónTerrassa
El monument d’Alfons Sala a Terrassa, blanc de pintades antifranquistes
Pintades al monument d’Alfons Sala al passeig de Terrassa | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

El monument a Alfons Sala, ubicat al passeig Comte d’Ègara, ha tornat a aparèixer tot pintat. Els autors han volgut deixar clar el seu missatge amb un eloqüent: “Alfons Sala franquista. Alliberem Terrassa del feixisme“. No és la primera vegada que el monument és objecte d’escarni. En múltiples ocasions ha estat “adornada” amb missatges antifeixistes ja que no és benvinguda per part de nombrosos col·lectius i grups de la ciutat. No obstant, cada vegada ha estat netejada. I és que està protegida com a bé d’interès local. Aquesta vegada però ha quedat ben empastifada, tant el medalló central com els dos relleus laterals.

L’escultura es va realitzar el 1950, obra de Frederic Marès en memòria de l’industrial i polític terrassenc, president de la Mancomunitat de Catalunya durant la dictadura de Primo de Rivera i primer Comte d’Ègara. Cal recordar que Sala va fundar la Unión Monàrquica Nacional. Tot i que durant quatre dècades, l’escultura va restar a la plaça Vella, des del 1990, amb la remodelació de la plaça del centre es va optar per traslladar-lo al passeig.

El monument és un bloc prismàtic de pedra calcària de tres metres de llarg per dos d’alçada. A la part frontal hi ha un medalló de bronze amb la imatge d’Alfons Sala i la inscripció Tarrasa al insigne patricio Don Alfonso Sala, Conde de Egara. Corona el monument una figura escultòrica femenina amb elements al·legòrics a la ciutat, i en els frontals laterals hi ha reproduïts dos relleus. Al principi, en lloc d’aquests relleus hi havia dues estàtues, la lectora i la filadora,que més tard varen ésser traslladades al parc de Sant Jordi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa