MónTerrassa
El consell de ministres aprova la venda de test d’antígens sense recepta

El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts el Reial decret que permetrà la venda de test d’autodiagnòstic, és a dir, d’antígens o d’anticossos, contra la COVID-19 en farmàcies sense necessitat de recepta.

En roda de premsa, la portaveu del Govern i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha qualificat aquesta decisió com “una mesura molt reclamada i desitjada”, i ha felicitat el Ministeri de Sanitat per l’acord aconseguit amb els col·legis de farmacèutics i la indústria farmacèutica.

Rodríguez ha ressaltat que amb la seva venda sense recepta es permet als ciutadans fer, “a títol personal, un exercici de prevenció” davant possibles contagis. En qualsevol cas, ha insistit que si el test dóna positiu s’ha d’acudir al centre de salut per a “comprovar de nou” el diagnòstic i poder registrar-lo davant el sistema sanitari.

En compareixença davant la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats, Darias va reivindicar la setmana passada que “es fa necessari augmentar la capacitat diagnòstica per a identificar de forma més ràpida sospita de casos positius i fins i tot d’asimptomàtics, com està ocorrent en la població de 12 a 29 anys, i controlar de la manera més eficaç possible la progressió de la pandèmia”.

“L’exigència de prescripció constituïa una barrera”, va admetre la ministra. Aquest Reial decret llei va rebre divendres passat 8 de juliol el preceptiu dictamen positiu del Consell d’Estat.

Darias va justificar per què a Espanya han trigat tant temps a arribar aquestes proves diagnòstiques, en contrast amb altres països europeus com França o Alemanya, on es poden adquirir en farmàcies, sense prescripció i a mòdics preus, des de fa mesos.

“Fins que no teníem l’existència de test d’autodiagnòstic amb marcatge CE no podíem autoritzar-ho. Estàvem esperant l’arribada al mercat. Tan aviat van arribar ens vam posar en marxa amb la tramitació del Reial decret llei, que té el seu procés. També estàvem esperant al dictamen del Consell d’Estat”, va explicar.

Segons les xifres aportades per Darias, hi haurà disponibles fins a cinc tests amb marcatges CE i altres 11 amb marcat a Europa, mentre que altres 39 estan en recerca.

Detalls del reial decret

L’esborrany de la nova norma de Sanitat, publicat al maig i al qual va tenir accés Europa Press, justifica que “la disponibilitat de proves d’autodiagnòstic per a la COVID-19 permetrà a la població general la realització de les proves sense la intervenció d’un professional sanitari, la qual cosa d’una banda reduirà en certa manera la pressió assistencial dels centres sanitaris i permetrà la identificació ràpida de sospites de casos positius”.

De la mateixa forma, el Ministeri reconeix que la crisi sanitària per la COVID-19 “fa necessari augmentar la capacitat diagnòstica del Sistema Nacional de Salut, a fi d’identificar de manera ràpida sospites de casos positius, per a prendre les mesures adequades i així controlar eficaçment la progressió de la pandèmia i al mateix temps atendre els afectats per la pandèmia i ajudar a la seva recuperació”.

“Tenint en compte que l’exigència de prescripció per a la venda al públic d’aquests productes constituiria una important barrera per al seu ús, és convenient incloure’ls entre els productes d’autodiagnòstic exceptuats de la necessitat de prescripció per a la seva adquisició en farmàcies”, va explicar el Ministeri en el seu esborrany.

Respecte a la repercussió que per a l’economia pugui produir l’aprovació del Reial decret llei, Sanitat considera que “augmentar la capacitat diagnòstica del Sistema Nacional de Salut, a fi d’identificar de manera ràpida sospites de casos positius, ajudarà a controlar eficaçment la progressió de la pandèmia i, per tant, a la disminució de les restriccions de mobilitat i a la represa de les activitats normals”.

Després d’aprovar-se aquesta norma, les proves d’autodiagnòstic de la COVID-19 s’uniran a altres tests que tampoc necessiten recepta, com els de l’embaràs i de la fertilitat, així com els destinats a la determinació de la glucèmia o la detecció del VIH. Igual que aquests productes, els tests per a detectar la COVID-19 podran tindran permès realitzar publicitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa