MónTerrassa
La UPC retransmet en directe l’eclipsi de Sol 25 d’octubre

Aquest 25 d’octubre de 2022, dimarts, es produirà un eclipsi de sol parcial que serà visible a Catalunya a partir de les 11,30 del matí i que arribarà a la màxima magnitud a les 12 del migdia.

Professors del departament de Física i Enginyeria Nuclear de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrials, Aeroespacials i Audiovisuals de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · Barcelona Tech (UPC) farà possible que tothom pugui veure les evolucions d’aquest fenomen a través del canal YouTube de l’Escola.

Eclipsi  | Marta Maseras
Eclipsi | Marta Maseras

Webcam a l’òptica del telescopi

Això serà possible gràcies a la instal·lació d’una webcam a l’òptica del telescopi que captarà el moment en què la Lluna s’interposa entre el Sol i la Terra i es projecta l’ombra d’una part molt petita del nostre planeta sobre el Sol. El telescopi s’ubicarà als jardins de l’edifici històric de l’ESEIAAT.

Segons explica la professora Carme Hervada, “aquest eclipsi serà com una petita mossegadeta a la circumferència solar. To i així, serà molt interessant de veure’l, entre altres raons perquè no tindrem un altre eclipsi de sol fins el 12 d’agost de 2026, i també perquè és un esdeveniment molt atractiu per fer divulgació científica i explicar els moviments dels astres, dels planetes i dels satèl·lits a l’univers”.

Visió de l'eclipsi lunar parcial des d'un telescopi situat a Rubí
Visió de l’eclipsi lunar parcial des d’un telescopi situat a Rubí

Qualsevol persona podrà connectar-se des de qualsevol dispositiu informàtic

Per tant, qualsevol persona podrà connectar-se des de qualsevol dispositiu informàtic amb accés a internet al telescopi de l’ESEIAAT per observar l’eclipsi de sol del dia 25 d’Octubre. Carme Hervada ens avisa que “és molt important no mirar directament el sol per veure l’eclipsi, perquè pot resultar fatal per als nostres ulls. Ens podem quedar cecs. Ni tan sols és recomanable lús de filtres” aconsella la professora de l’ESEIAAT

La retransmissió de l’eclipsi tambè es podrà veure en pantalla gran a l’aula 1.23 de l’edifici TR1 de l’ESEIAAT (c/Colom.1 Terrassa). A les 11h, a la mateixa aula, la física Gemma Viscasillas, alumna de doctorat del programa Educació i Intervenció educatives, realitzarà una conferència divulgativa titulada “Una altra mirada al Sol”

Adreça d’internet on es podrà veure l’eclipsi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa