Un estudi fet en un institut de Terrassa mostra com el sexisme hostil és ben present entre els joves. Sexisme i amor romàntic als i les adolescents d’un institut de Terrassa, és l’anàlisi que ha dut a terme la infermera Noelia Carreras durant el setembre de 2022 al febrer de 2023, amb la participació de 155 estudiants d’edats compreses entre 12 i 17 anys. Promogut per l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) es buscava conèixer de primera mà si els joves son conscients d’actituds sexistes o de la perillositat de l’amor romàntic extrem.
En aquest sentit, segons recull l’Agència Catalana de Notícies en declaracions fetes per l’autora de la recerca, els homes en comparació amb les dones presenten “majors nivells de sexisme hostil, micro masclismes i biaixos cognitius contra la dona”. La infermera apunta que “això pot ser degut a la socialització de gènere, on els nens reben missatges i normes socials que podrien promoure actituds i comportaments sexistes. A més, els rols tradicionals de gènere poden contribuir a manifestar actituds de superioritat o menyspreu”.
Carreras assenyala que aquestes actituds “poden sorgir com una manera de mantenir el poder i control associats amb els rols de gènere tradicionals”. “Per això, de vegades s’actua contra la dona mitjançant un sistema articulat de càstig (sexisme hostil) i altres vegades en forma de recompensa (sexisme benevolent)”, afegeix. Tanmateix, també considera que amb una bona educació i desenvolupament personal és “probable” que adquireixin una major capacitat per “avaluar críticament i reflexionar sobre les normes i expectatives socials”.
De la mitja taronja a l’amor ho perdona tot
Potser però un dels resultats del treball que més crida l’atenció i que mostra la diferència de percepció entre nois i noies és que el 12% dels nois creu que els crits i els insults a la parella es poden perdonar sempre que hi hagi un amor veritable, mentre que només un 3% de les noies hi està d’acord o completament d’acord.
La diferència de criteris també es pot veure en què un 35% dels nois està d’acord o completament d’acord que una persona enamorada es preocupa més pel benestar de la parella que pel propi, pel 15% de les noies. Per contra, el 29% dels nois i un 20% de les noies estan d’acord o completament d’acord que l’amor veritable pot superar qualsevol dificultat o problema.
De fet, els mites més acceptats entre els joves corresponen al de la mitja taronja, l’omnipotència i l’abnegació. D’altra banda, el gènere masculí i els més joves (menors de 15 anys) van donar més suport als ideals de l’amor romàntic. L’autora del treball destaca que encara que alguns joves puguin continuar creient en els mites de l’amor romàntic, és “encoratjador observar que els mites de l’ambivalència i la gelosia no van ser els més votats a la mostra”.
Carreras conclou que “cal que les institucions públiques intensifiquin els esforços proporcionant més informació i fent campanyes específiques en matèria d’igualtat de gènere des d’edats primerenques”.