MónTerrassa
Unió Comercial i Industrial de Terrassa neix l’abril de 1932
Unió Comercial i Industrial de Terrassa, a la placeta de la Font Trobada (1969)
Unió Comercial i Industrial de Terrassa, a la placeta de la Font Trobada (1969) | AMAT: Fotos Francino

Unió Comercial i Industrial de Terrassa el 1969. Aquesta fotografia ens permet descobrir com era aleshores la placeta de la Font Trobada, en ple centre de Terrassa (en el punt d’intersecció entre Gavatxons, Raval i Sant Pere).

Aleshores, en el vial s’hi podia circular amb vehicle i el bell mig de la plaça comptava amb un dels edificis més importants, el de la Unió Comercial i Industrial de Terrassa. Avui en dia aquest edifici ha mantingut l’estructura original, si bé, la seva espectacularitat queda amagada per l’aparició de la font al mig formant una “rotonda” i del majestuós arbre que fa ombra.

La seva història es remunta a l’any 1912 quan va néixer sota el nom de Sindicat Comercial i Industrial

La seva història es remunta a l’any 1912 quan va néixer sota el nom de Sindicat Comercial i Industrial, sorgit de la necessitat dels diversos gremis de la ciutat d’agrupar-se en una confederació de gremis professionals, per unir esforços i defensar en comú els interessos dels oficis i artesans (metal·lúrgics, fusters, sastres, comerciants). No en formaven part les indústries tèxtils, que s’agrupaven a l’Institut Industrial.

En el moment de la seva creació, el Sindicat se situà a la Plaça Major, ara Plaça Vella, però de seguida, el 1915, es va trobar amb la necessitat de canviar el seu local per un de més gran al carrer dels Gavatxons, 9.

El juliol de l’any 1928 es traslladà novament, aquesta vegada a la placeta de la Font Trobada, i quatre anys més tard, el 28 d’abril de 1932 canvià el nom “Sindicato Comercial e Industrial de Tarrasa”, que mantenia des de la seva creació, pel d’Unió Comercial i Industrial de Terrassa. L’any 1979 es constituí la Confederació Empresarial de la Comarca de Terrassa (CECOT), que integrà els gremis i associacions de la Unió Comercial i l’Institut Industrial.

Part de la documentació, considerada obsoleta, va quedar abandonada als vells locals de l’entitat a la placeta de la Font Trobada

Segons es recorda en la seva fitxa a l’Arxiu Online de la Generalitat, el mes de novembre de 1979, amb motiu de la integració de la Unió Comercial i Industrial a l’Institut Industrial de Terrassa, part de la documentació, considerada obsoleta, va quedar abandonada als vells locals de l’entitat a la placeta de la Font Trobada. D’allà va ser seleccionada i recollida per a traslladar-la a l’Arxiu Històric de Terrassa, si bé la part del fons bibliogràfic passà a la Biblioteca Soler i Palet. L’ingrés de la documentació es va formalitzar el 20 de desembre de 1979. En total es varen recuperar 66 arxivadors i 13 lligalls. Per causes diverses no es va poder inventariar per primer cop fins a l’any 1996. El fons es va trobar molt desorganitzat, amb els documents molt dispersos, a conseqüència d’haver-ne estat segregada la documentació que s’havia considerat vigent o d’interès institucional en constituir-se la CECOT.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa