MónTerrassa
L’edifici de la Fundació Busquets és una joia de Terrassa a descobrir

La Fundació Busquets de Sant Vicenç de Paül, simplement coneguda com a Fundació Busquets, és un centre residencial d’acció educativa de Terrassa. Vinculat gairebé des dels inicis a les Filles de la Caritat, es va crear al començament del segle XX per tal d’atendre menors, adults i famílies en risc d’exclusió social. La seu de la fundació és al centre de la ciutat, a la cantonada dels carrers de la Cisterna i del Doctor Cabanes, i l’edifici es troba protegit com a bé cultural d’interès local.

L’empresari, polític i reformador social terrassenc Salvador Busquets i Soler

L’Asil Busquets fou fundat per l’empresari, polític i reformador social terrassenc Salvador Busquets i Soler (1839-1901), que a la seva mort va deixar una part de l’herència perquè es creés un centre on s’hi poguessin acollir els infants de les dones treballadores durant la jornada laboral. El primer asil es va instal·lar, l’1 de gener del 1903, al número 13 del carrer de l’Església, lloc del convent de les Germanes Carmelites de la Caritat, i passen a fer-se’n càrrec les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, companyia religiosa femenina que continua encarregant-se’n fins als nostres dies. L’octubre del 1906 es van adquirir els terrenys on hi ha l’asil actualment i el 24 d’abril del 1908 es va inaugurar el nou edifici. El 1951 l’asil es converteix en Fundació. 

De l’arquitecte Lluís Muncunill 

És una construcció historicista de l’arquitecte Lluís Muncunill inaugurada el 1908, formada per dos cossos principals de planta rectangular. Consta de planta semisoterrani, planta baixa i pis. La coberta és a la catalana. La façana principal està orientada al nord i presenta una distribució simètrica i centrada per un portal d’accés d’arc de mig punt amb guardapols. Presenta dues files de finestres amb arcs de mig punt i una arquivolta. La cornisa i la línia de delimitació dels dos pisos s’ornamenten amb línies d’Imposta i dentellons. L’edifici sencer és vestit amb maó vist, llis i senzill, sense elements ornamentals superposats. La façana lateral és més senzilla però segueix el mateix patró que la principal, dominant aquí la Testera del cos principal, que acaba amb una cornisa circular.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa