MónTerrassa
Dos espais municipals seran batejats amb els noms de Josep Maixenchs i Àngels Poch
  • CA
Àngels Poch
Àngels Poch | Cedida

!--akiadsense-->

En el ple de febrer, un altre cop telemàtic, s’ha llegit l’Acord de Junta de Portaveus aprovat per unanimitat per a la denominació de dos espais de titularitat municipal amb els noms de Josep Maixenchs i Àngels Poch.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Terrassa és una ciutat que mai s’ha estat d’agrair i reconèixer la tasca d’aquelles persones que han contribuït a fer-la créixer i configurar-la com la ciutat que avui és: una ciutat dinàmica, creativa, cultural, universitària, esportiva, amb un actiu teixit associatiu, una bona xarxa d’equipaments i una projecció exterior molt potent. Tant és així, que comptem amb diversos equipaments públics que porten el nom de personalitats que, amb la seva trajectòria vital i professional, han deixat una marcada empremta en la història de la ciutat i del país. És el cas, per exemple, del Casal de la Gent Gran Anna Murià, del Casal Cívic Francisca Redondo, de l’Estadi Municipal Martí Colomer, dels centres cívics municipals o d’alguns espais específics que porten el nom de personalitats destacades, com pot ser la sala Josep Maria Satorras a la Biblioteca Central o la Sala Elisea Casanovas a la Casa Soler i Palet. Ara, l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) ha traslladat a aquest Ajuntament la petició de denominar amb el nom del fundador de l’escola, Josep Maixenchs, un dels equipaments on l’ESCAC desenvolupa la seva activitat: el Vapor Universitari. Aquest equipament de titularitat municipal va ser inaugurat a mitjans dels anys 90 com una importantíssima aposta estratègica per al desenvolupament del campus terrassenc i per a la consolidació de Terrassa com a la segona ciutat universitària de Catalunya que és avui. També va ser a mitjans dels anys 90 quan el cineasta Josep Maixenchs (Terrassa, 1943- 2018) va acomplir el seu somni de portar a la seva ciutat els primers estudis oficials universitaris en cinema i audiovisuals de l’Estat, l’ESCAC. Des d’aleshores, amb aquesta escola de referència i prestigi internacional ubicada a La Farinera, al si del seu campus universitari, Terrassa es projecta al mon com un bressol de talent i d’excel·lència en el sector del cinema i de l’audiovisual.

Maixenchs va rebre el 2012 la Medalla de la Ciutat. L’escola que ell va fundar va significar per a la ciutat una baula essencial per assolir el reconeixement de la Unesco com a Ciutat Creativa del Cinema, el 2017. El 2019 l’ESCAC va fer una passa important i va ampliar instal·lacions amb el Vapor Universitari, donant així un nou impuls a l’oferta universitària present en aquest equipament i consolidant el seu projecte estratègic per a la ciutat. Així, denominar el Vapor Universitari amb el nom de Josep Maixenchs suposaria un nou i just reconeixement a la figura d’aquest terrassenc i al què la seva visió de futur, generositat i esperit creatiu ha suposat per a Terrassa. Per altra banda, fruit d’una proposta sorgida en el marc de la Taula Sectorial d’Arts Escèniques, es proposa posar el nom d’Àngels Poch a la sala gran d’exhibició del Teatre Principal. Una proposta que compta amb el vist-i plau de la família de l’actriu terrassenca, i que serviria per retre un nou reconeixement a una personalitat que va tenir un sòlid compromís amb el teatre i la cultura terrassenca i catalana de finals del segle XX i principis del XXI. Àngels Poch (Terrassa, 1948- Barcelona, 2015) va estudiar art dramàtic i interpretació a l’Institut del Teatre de Terrassa i va iniciar així una carrera professional impecable, fructífera i guardonada, centrada especialment en el teatre i en la televisió.

Poch va ser “Terrassenca de l’Any 2001”, i Terrassa li va retre homenatge a títol pòstum concedint-li la Medalla d’Honor de la Ciutat el 2016, per la seva trajectòria artística i pel seu compromís amb la cultura. Avui, es proposa que el Teatre Principal -un teatre amb 110 anys d’història i un dels equipaments escènics puntals de Terrassa i de Catalunya- denomini la seva sala gran d’exhibició amb el nom de Sala Àngels Poch, en memòria d’aquesta artista terrassenca tan respectada, estimada i recordada pel públic català. Atès que tant el Vapor Universitari com el Teatre Principal són equipaments de titularitat municipal, i atès que aquesta és una proposta de ciutat que contribuirà al reconeixement per part de les generacions posteriors de l’empremta que aquestes dues personalitats han deixat a Terrassa, els Grups Municipals de l’Ajuntament de Terrassa adopten els següents.

Josep Maixenchs
Josep Maixenchs | cedida

!--akiadsense-->

ACORDS

Primer.- Donar el nom de Josep Maixenchs al Vapor Universitari, equipament de titularitat municipal gestionat per l’ESCAC, que prendrà la denominació de “Vapor Universitari Josep Maixenchs”, en reconeixement a la trajectòria i al compromís amb la ciutat i el cinema del que fou el fundador de l’ESCAC.

Segon.- Donar el nom d’Àngels Poch a la sala gran d’exhibició del Teatre Principal, que passarà a denominar-se “Sala Àngels Poch”, com a mostra de reconeixement a la trajectòria d’aquesta actriu terrassenca i al seu compromís amb el teatre i la cultura catalana.

Tercer.- Traslladar aquests acords a la Fundació ESCAC, a les entitats/institucions que tenen la seu al Vapor Universitari, a la Taula d’Arts Escèniques, al Consell de la Cultura i les Arts i a les famílies d’Angels Poch i de Josep Maixenchs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa