MónTerrassa
Les dones encara són minoria al nomenclàtor de Terrassa
  • CA
Passatge d'Ermessenda de Carcassona a Terrassa
Passatge d’Ermessenda de Carcassona a Terrassa | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

Terrassa té 48 carrers dedicats al patrimoni femení. Podria semblar una xifra raonable, tot i que a la ciutat tenim més de 1.200 carrers, passatges i avingudes. És cert que d’aquests 1.100 i escaig noms restants no tots estan dedicats a personatges o personalitats masculines, també en tenim molts que fan referència a indrets geogràfics o dates històriques, tanmateix, el balanç continua sent escàs en detriment de les dones. En els darrers anys, des de les institucions -i també gràcies a la pressió de moviments socials- s’ha aconseguit retallar diferències, tanmateix, el biaxi continua sent elevat.

Aquesta setmana passada, l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, va signar un decret el passat 17 de maig per restituir el nom de Rosario de Acuña al Nomenclàtor de la ciutat, del qual es va donar de baixa el 2 de juny de 1987. L’escriptora, pensadora i feminista, nascuda a Madrid, tindrà una plaça situada entre els carrers Núria, de València i Atenes.

L’any 2016, els alumnes de l’Institut Torre del Palau van realitzar un treball de recerca sobre el nomenclàtor egarenc amb l’ull posat en la bretxa de gènere. L’estudi recalcava que la gran majoria de dones que figuraven en el llistat de carrers pertanyien a santes i mares de Déu, un fet que es va intentar equilibrar en les darreres dècades. Com a curiositat, el primer nom femení que es té constància a Terrassa és el carrer d’Amàlia, dedicat a la tercera esposa de Ferran VII. Tanmateix, amb la Junta Revolucionària de 1868, el nom va desaparèixer i es va convertir amb Serrano.

Aquest és el llistat que van comptabilitzar aleshores:

Adelina Gregoriano – Anna Frank – Aurora Bertrana – Blanca de Centelles – Campiones Olímpiques – Caterina Albert – Clara Campoamor – Dulcinea – Clementina Arderiu – Concepción Arenal – Concepció Camí Soler – Dolors Aleu – Dolors Montserdà – Dona Treballadora – Duquessa de la Victòria – Plaça de les Ordidores – Emperadriu Eugènia – Ermessenda de Carcassona – Francesca Llonch – Gertrudis Gali – Juliana Morell – Lola Anglada – Manolita Piña – Margarida Xirgu – Mª Àngels Cardona – Maria Mitchell – Maria Montessori – Maria Verger – Marie Curie – Marta Mata – Mercè Rodoreda – Montserrat Alavedra – Montserrat Roig – Núria Ribas – Paulina Pi de la Serra – Poetessa Caparà – Rosa Mora – Rosa Puig – Rosa Sabater – Rosa Sensat – Rosa Turu – Rosalía de Castro – Rosalind Franklin.

El 2017, es van incorporar a través d’un Decret de la Comissió del nomenclàtor d’espais públics de Terrassa, tres noms més femenins a la llista: Hipàtia d’Alexandria, Frederica Montseny i Mañé, Anaïs Napoleon. A aquestes s’hi ha d’afegir també l’estrenada fa relativament poc plaça de les Teixidores i l’encara més recent plaça de Rosario de Acuña, deixant la xifra total en 48.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa