MónTerrassa
Doctora Delgado: “Molts malalts anul·len les operacions per por a la Covid”
Salvadora Delgado
Salvadora Delgado | Mútua

!--akiadsense-->

L’Hospital Universitari Mútua de Terrassa manté el 100 per cent de l’activitat quirúrgica malgrat la pandèmia, inclús està complint amb l’increment d’activitat que es va proposar durant aquest tercer trimestre, per posar fil a l’agulla a gran part de les intervencions que havien quedat penjades per culpa de la primera onada de la Covid-19. A diferència d’altres centres sanitaris catalans, el de la plaça del Doctor Robert manté l’activitat.

La doctora Salvadora Delgado, cap del servei de cirurgia general i directora medica de l’àmbit quirúrgic ho atribueix a la posada en marxa de mesures que disminueixen la necessitat d’ingressos postoperatoris La responsable del servei sí que posa sobre la taula un dels problemes amb els que han topat i que no era massa previsible: s’anul·len intervencions quirúrgiques perquè els malalts, fins i tot només un dia abans, avisen que no es presentaran.

Encara que potser feia setmanes o mesos que esperaven la intervenció. La raó, explica Salvadora Delgado, és la por, la temença a barrejar-se amb persones positives per Covid. La doctora rebla que no han de patir gens, atès que els circuits estan molt separats i no hi ha cap mena de contacte. “L’hospital és una bombolla segura”. Salvadora Delgado no vol dir-ho massa alt però respira cert optimisme sobre l’evolució de la pandèmia, el que, reconeix, no hauria dit fa uns dies, on la situació era molt pitjor. “Les mesures preventives han funcionat i ara en veiem els resultats”. També, reconeix, els professionals tenen més experiència a l’afrontar els casos de la Covid. La primera onada de març va set tota una másterclass i ara es disposa de més informació.

El temps de les estades a planta s’ha reduït significativament. Sí que reconeix que un dels problemes als que s’enfronten els responsables de Mútua i d’altres centres catalans és la mancança de personal d’infermeria. Només això podria fer que l’activat quirúrgica baixés. Si fos necessari desplaçar professionals dels quiròfans a altres serveis per culpa d’un increment de casos. Sembla, però, que el pic de fa 15 dies comença a estabilitzar-se, i ara es detecten menys positius a la primària i es col·lapsen menys les urgències.

El nombre d’ingressats per la Covid se situa divendres en 99, una xifra que darrerament oscil·la poc, la qual cosa vol dir que van més o menys lligades altes i ingressos. “Hem hagut de ser imaginatius, i hem posat en marxa una unitat d’hospitalització domiciliària quirúrgica”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa