MónTerrassa
Com es diu ara l’antic carrer d’en Bartolí de Terrassa

El carrer de Baix de Terrassa rep el nom per la seva situació: la part de baix de la plaça Vella. Com explica en el seu blog Joaquim Verdaguer, era un dels tres carrers paral·lels que constituïen la xarxa viària principal de la Terrassa medieval: carrers de Dalt (actualment de les Parres), Mitjà o Major i de Baix o Jussà.

El seu principi a la Porta Barcelonesa

Aquest carrer tenia el seu principi a la Porta Barcelonesa i, seguia paral·lel al carrer Major fins que els dos carrers s’encreuaven davant el portal de Sant Roc. Quan a la dècada dels anys 20 del segle XX, es va ampliar el carrer Major enderrocant els jardins de la Casa Vinyals, el carrer de Baix va quedar tallat prop del carrer del Forn. Actualment el carrer està ben servit de petits locals de restauració.

Rep el nom actual per la seva situació

El carrer de Baix; rep el nom per la seva situació: la part de baix de la plaça Vella. Era un dels tres carrers paral·lels que constituïen la xarxa viària principal de la Terrassa medieval: carrers de Dalt (actualment de les Parres), Mitjà o Major i de Baix o Jussà. El carrer ha rebut diversos noms: Jussà, d’en Bartolí, Bajo Plaza i Baix Plaça. Una de les cases més representatives de l’època medieval era la casa Aymerich, amb la seva famosa finestra gòtica. També era coneguda com Cala Victòria o Ca l’Ametller. Va ser enderrocada l’any 1943 arran de la construcció de la nova seu de la Caixa de Terrassa que tenia la seva entrada per aquest carrer. Aquest carrer tenia el seu principi a la Porta Barcelonesa i, seguia paral·lel al carrer Major fins que els dos carrers s’encreuaven davant el portal de Sant Roc. Quan a la dècada dels anys 20 del segle XX, es va ampliar el carrer Major enderrocant els jardins de la Casa Vinyals, el carrer de Baix va quedar tallat prop del carrer del Forn. Actualment el carrer està ben servit de petits locals de restauració.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Rafel a octubre 06, 2018 | 20:50
    Rafel octubre 06, 2018 | 20:50
    Permeteu-me una correcció. El tram de carrer de Baix que anava aproximadament des de on ara està tallat fins sortir al carrer Major, rebia el nom de carreró de Calabruixa, i va ser tallat aproximadament l'any 1850 pel Miquel Vinyals i Galí per tal que ningú pogués passar pel darrera del seu jardí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa