Edifici de la Font del Cristí
Edifici de la Font del Cristí | Diba

A la riera de Salzes, a uns 500 metres al sud de la masia de Can Palet, resseguint el camí rural de can Palet amb la carretera C-243c, a l’alçada del quilòmetre 7, en el terme municipal d’Ullastrell, podem trobar aquest edifici de la Font del Cristí. Actualment, es troba sense ús i és de titularitat privada. L’edifici, del segle XIX-XX es troba en bon estat de conservació. L’accés és fàcil i pot ser una bona passejada pel magnífic bosc.

Es tracta d’una antiga font actualment en desús que rajava de forma natural al costat de la riera de Salzes. L’aigua de la font brollava mitjançant un tub encastat a la roca. En l’actualitat no hi ha rastre de la font, però sí que es conserva un edifici de dimensions considerables, construït a la llera de la riera. La construcció està bastida aprofitant un alt marge que delimita la riera per la banda de llevant. Té una planta rectangular, està organitzada en un sol nivell i presenta una coberta d’arc de mig punt bastida en maons plans. La volta descansa damunt dels murs laterals, els quals estan coronats per un sòcol de maons plans.

La façana principal, orientada al sud-oest, presenta dos portals rectangulars units a la linia de la llinda per una sanefa bastida en maons plans. Un dels portals està tapiat i l’altre es troba tancat per una porta de ferro. La resta de paraments presenten petites obertures a mode de respiradors. Destaca el coronament de la façana nord-oest, de perfil sinuós fet de maons que resegueix la forma de la volta.

Destacar, com a curiositat, que al bell mig del torrent, a escassa distància de l’edifici, hi ha un mur bastit en maons que fa les funcions de resclosa.

Edifici de la font del Crispí
Edifici de la font del Crispí | Diba

Nou comentari

Comparteix