MónTerrassa
Es demana que Mossèn Homs deixi de ser referència per a rebre positius externs
  • CA
ss

!--akiadsense-->

En el ple telemàtic d’aquest matí de divendres s’ha llegit un acord de la junta de portaveus sobre la residència Mossèn Homs de Terrassa. Tots els punts s’han aprovat per unanimitat, llevat del primer, on han dit sí TxT, PSC i CS.

ACORD DE JUNTA DE PORTAVEUS EN RELACIÓ A LA SITUACIÓ A LA RESIDÈNCIA MOSSÈN HOMS DE TERRASSA EN L’ESTABLIMENT COM A CENTRE DE REFERÈNCIA.

En el marc de la lluita contra la pandèmia, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya ha implementat en uns centres determinats, una reserva de places com a dispositiu alternatiu per traslladar residents d’altres centres on no es poden garantir les mesures d’aïllament o la correcte atenció per diferents circumstàncies. Aquest ha estat el cas de la residència Mossèn Homs de la nostra ciutat. En aquesta residència, s’ha concretat una reserva de 15 places per poder disposar en cas que sigui necessari, per trasllats de residents d’altres centres.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va prendre aquesta decisió, bàsicament pel fet que es tracta d’un recurs propi, que ha de servir com a referencia a altres residències i, pel fet que s’ha fet una inversió per part del Departament de Salut d’un total de 27 punts d’oxigen que han de servir per prestar una millor atenció als residents. Des de l’Ajuntament de Terrassa s’ha treballat de forma incontestable i lleial en l’abordatge de la gestió de la crisi sanitària de forma coordinada amb les administracions autonòmica i central. Tanmateix, com a administració en primera línia i com a primera institució de contacte amb la ciutadania de Terrassa, ha copsat, recollit i traslladat a les autoritats pertinents mancances, debilitats i deficiències en algunes decisions que s’han pres; sempre amb l’esperit constructiu i col·laborador. A la incertesa de les primeres setmanes i mesos en la gestió de la COVID-19, es va afegir la demora en l’arribada i disponibilitat de molt material en els inicis de la primera onada, provocant moltes morts en poques setmanes.

No obstant, amb el pas dels mesos, de l’experiència reeixida en la gestió de la pandèmia i en el major coneixement del comportament del virus, s’ha millorat en processos, gestió i control de la mateixa. Amb la consideració com a centre de referència per part de la Generalitat de Catalunya, la Residència Mossèn Homs ha rebut residents externs, amb diagnòstic positiu per COVID-19 i que han hagut de ser ubicats en la planta segona de la residència. L’Ajuntament de Terrassa ha rebut la preocupació per part de familiars de residents exposant diferents disfuncions en la gestió de la residència. La situació a la Residència Mossèn Homs de Terrassa s’agreuja les darreres setmanes des de l’acollida de persones externes a la vida habitual del centre. La previsió i planificació prèvia per a rebre pacients positius d’altres residències no ha estat acompanyada d’un augment en la dotació de recursos humans i materials específics i no ha obtingut el resultat esperat. Ha accelerat el deteriorament físic, emocional i cognitiu de moltes persones, així com les darreres morts es podrien vincular a l’arribada de persones positives i insuficient efectivitat en la sectorització de l’equipament entre persones sanes i contagiades.

Tanmateix, la gestió actual està comportant que residents que estan sans hagin d’estar igualment aïllats per tal d’evitar qualsevol risc. Per totes aquestes demandes i d’altres exposades per un grup de famílies de residents de la residència, per la responsabilitat que pertoca a aquesta administració de vetllar per la salut i benestar de la seva ciutadania, així com per a exercir una gestió municipal solidària i de col·laboració en la situació que estem vivint, traslladem els següents acords a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Terrassa,

PRIMER.-

SOL·LICITAR a la direcció de la Residència Mossèn Homs que estableixi una comunicació clara i fluïda amb les famílies de les persones residents, de forma que puguin estar al corrent de forma permanent de la situació general de la residència, de les persones residents i de les decisions que es determinen per a aquest centre.

SEGON.- ATURAR la consideració de la Residència Mossèn Homs de Terrassa com a centre de referència per a que pugui rebre residents positius externs d’altres residències demanant al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i al Departament de Salut que estudiïn altres vies d’aïllament en recursos, equipaments i/o centres propis i que es prioritzi l’apertura de plantes tancades als centres hospitalaris.

TERCER.- EXIGIR que en la convivència al mateix centre de residents sans i contagiats, hi hagi una sectorització efectiva per plantes i que s’incrementi el personal destinat a cadascuna d’elles.

QUART.- DOTAR la residència amb els recursos humans especialitzats i els protocols de seguretat necessaris per poder respondre a les situacions que es presentin en la gestió de la crisis per tal de preservar els residents i professionals sans de brots o l’empitjorament d’altres patologies.

CINQUÈ.- APLICAR les solucions més amatents amb les persones residents i les seves famílies quan s’hagin d’adoptar mesures d’aïllament i en els protocols de sortides, règim de visites i d’acompanyament terminal COVID.

SISÈ.- DONAR trasllat d’aquests acords a la direcció de la Residència Mossèn Homs, al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa