La defensa de Pere Soler veu “difícil de revocar” l’absolució de l’Audiència i “fluix” el vot particular
L'exdirector general dels Mossos, Pere Soler, durant la seva declaració a l'Audiència Nacional aquest 23 de gener

L’exdirector general dels Mossos, Pere Soler, durant la seva declaració a l’Audiència Nacional el 23 de gener | ACN

L’advocat Pau Ferrer, un dels dos lletrats defensors del terrassenc Pere Soler, exdirector general dels Mossos, considera que la sentència de l’Audiència Nacional que absol el seu client “està molt ben fonamentada” i “difícilment pot ser revocada” per una instància superior. En canvi, considera que el vot particular de la magistrada presidenta Concepción Espejel és “contundent” en el llenguatge però “fluix” en l’argumentació, i només fa una “descripció” de les proves, però no pas una “valoració conjunta” i una “confrontació” entre les proves de càrrec i les de descàrrec. Segons Ferrer, un 70% de l’escrit d’Espejel reprodueix els atestats de la Guàrdia Civil.

En declaracions a l’ACN, tot i admetre que el vot particular pot obrir la porta a un recurs de la fiscalia, recorda que una absolució basant-se en les proves és molt difícil de revocar per una instància judicial superior, ja que el segon tribunal no pot valorar directament les proves practicades durant el judici.

En tot cas, el ministeri públic primer hauria d’interposar un recurs d’apel·lació davant la sala d’apel·lacions de l’Audiència Nacional demanant una valoració diferent de les proves. Més endavant, es podria recórrer al Tribunal Suprem que, tot i haver sentenciat els líders del ‘procés’ amb arguments contraris a l’Audiència Nacional, només podria revocar l’absolució si considera que la sentència és poc raonable. Segons Ferrer, en el moment que el Suprem va acceptar separar les dues causes, ja va admetre la possibilitat de contradiccions.

L’advocat de Puig veu avalada la seva tesi

Per la seva banda, Fermín Morales, advocat de l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig, s’ha mostrat molt satisfet per la sentència, perquè creu que avala la seva tesi que afirma que Puig no tenia cap superioritat jeràrquica sobre els Mossos d’Esquadra, tot i ser el número 2 de la Conselleria. Només depenia d’ell el pressupost, i va autoritzar l’augment d’hores extres, el lloguer de vehicles i l’habilitació d’un helicòpter l’1-O.

En declaracions a l’ACN, Morales també s’ha felicitat pel fet que el vot particular d’Espejel no esmenti el seu client, cosa que fa encara més difícil que la fiscalia recorri contra ell.

Nou comentari