MónTerrassa
La CUP canvia el nom d’un carrer de Terrassa dedicat a un esclavista
  • CA

L’Assemblea Local de la CUP ha dut a terme una acció simbòlica que ha consistit a tapar diverses plaques del carrer Marques de Comillas com a denúncia al govern municipal de Tot per Terrassa, ERC pel manteniment a dia d’avui del nom del carrer Marqués de Comillas a la ciutat.

Segons els cupaires, “Terrassa no pot tenir ni un dia més un carrer que porti el nom d’un esclavista, el carrer Marqués de Comillas, comerciant dels anomenats els “indians” fou un personatge que representa un dels períodes més foscos de la nostra història i que continua present a moltes de les nostres ciutats.”

Així doncs, la militant de la CUP Mireia Cubelles veu amb urgència la retirada del seu nom dins del nomenclàtor local, com a un acte de rellevància simbòlica. En paraules de l’anticapitalista: “És la nostra obligació fer aquest acte de reparació a les víctimes de l’esclavatge i de reconeixement de la lluita contra el racisme i el tràfic de persones.”

La Cup “troba totalment inadmissible que l’any 2021, Terrassa reconegui al seu nomenclàtor un esclavista clau en la història dels crims contra la humanitat, mentre moltes lluitadores dels nostres drets queden en el calaix de l’oblit. És per això que des de la Candidatura d’Unitat Popular es posen a treballar perquè Terrassa s’abanderi d’aquelles lluitadores populars, socials i veïnals que la nostra ciutat ha tingut, té i tindrà. Perquè és hora que surtin del calaix de l’oblit i prenguin un lloc central en els nostres carrers, que obtinguin el reconeixement que es mereixen. Per això avui la CUP Terrassa proposa reivindicar el paper de Jacinto Ávalos Cardona, militant de la CNT i lluitador antifeixista de la ciutat.”

Fou un militant antifeixista terrassencque va morir a la presó de Caravanchel, l’any 1983, era un membre molt actiu de la “Asamblea de Trabajadores por una vivienda digna” i va participar activament en les ocupacions dels pisos de Vilardell i de Can Niquet, el 1981 va ser detingut, torturat i empresonat sense cap prova acusat de terrorisme, va ser trobat mort a la seva cel·la el 31 d’octubre de 1983, en estranyes circumstàncies, simulant un suïcidi, el cas del Jacinto mai fou investigat tot i les estranyeses del seu cas, expliquen els cupaires. Jacinto va ser oblidat de la memòria col·lectiva de la ciutat.

La CUP Terrassa demana a la comissió del nomenclàtor, al govern local, la retirada immediata del nom de Marqués de Comillas i fa la instància i entrada de
la petició que Jacinto Ávalos en formi part.

Mireia Cubells: “Tenim l’obligació moral d’assenyalar els episodis obscurs de la nostra història i donar el lloc que els hi pertoca a aquells que van lluitar contra el feixisme i el racisme, hem de fer memòria històrica.”

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Daniel C. Fernández Tuñóm a juliol 25, 2022 | 12:28
    Daniel C. Fernández Tuñóm juliol 25, 2022 | 12:28
    Vaig coneixer à n'Jacint i vaig conviure amb ell un temps i poc afirmar que era un company molt trempat i al mateix temps seré i molt segur del mateix, solidari i sempre disposat a col-laborar en tot tipus de feina ó lluita. Bò conversador i bò polemista. Gran jugador d'escac. Mai lo vaig veure deprimit ó angoixat per res.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa