MónTerrassa
Creu Roja va incrementar en un 150% l’atenció a egarencs en situació vulnerable l’any 2020
  • CA

Davant la sobrevinguda crisis sanitària i social provocada pel COVID-19, la Creu Roja va haver de reorganitzar tots els seus recursos i potenciar les seves fortaleses per poder garantir el seu funcionament operatiu i articular noves respostes, principalment de l’àmbit de la salut i de caràcter social, associades a les noves necessitats de la societat. El 2020 ha estat l’any del major dispositiu d’acció humanitària de la Creu Roja de la història de l’entitat, on s’han garantit i ampliat els serveis essencials, com l’atenció a les persones sense llar o les accions realitzades per a poder de garantir l’alimentació de les persones més vulnerables. És per això que es va implantar el projecte Creu Roja Respon per a poder donar resposta al conjunt del país, adaptant-ho a les necessitats de cada territori.

Creu Roja ha tancat la seva memòria d’activitat del 2020 a Terrassa amb un increment d’un 150% respecte l’atenció a persones en situació de vulnerabilitat i un creixement d’activitat d’un 168%, concentrat als programes de salut i exclusió social, respecte l’any anterior. Aquestes persones han estat ateses principalment pels programes de lluita contra la pobresa i exclusió social. Això suposa en xifres, que s’ha passat de 27.578 persones participants a, durant el 2020, comptar amb la participació de 62.238 persones (34.660 més que l’any anterior) en els nostres programes i accions de sensibilització.

Cal tenir en compte que, s’ha arribat a realitzar accions específiques no programades, per poder donar resposta durant l’emergència, com ara:

  • 524 visites de seguiment a persones grans en situació de soledat o vulnerabilitat
  • Entrega de kits de suport social i targetes d’alimentació: 3.467 targetes repartides
  • Distribució de 60.500 mascaretes a la població en diferents punts de la ciutat
  • Obertura de dos dispositius d’emergència per a persones que viuen a assentaments o sense llar.
Punt de repartiment de mascaretes per part de voluntaris de Creu Roja | Aj. Terrassa
Punt de repartiment de mascaretes per part de voluntaris de Creu Roja | Aj. Terrassa

Dona, de mitjana edat, a l’atur i amb fills

Però l’any 2020 també ha estat l’any del voluntariat, de l’esforç, del compromís, de poder comptar amb noves persones que es volien sumar a la nostra tasca, de treballar més estretament en equip, per la comunitat i pels barris de la ciutat. On a tot plegat hi han participat de forma activa un total de 623 persones voluntàries de Creu Roja Terrassa. També ha estat l’any d’aprendre i compartir, de demanar ajuda i rebre-la, i de poder donar resposta a les demandes d’ajuda mitjançant el Pla Creu Roja RESPON.

Des del Marc d’Atenció a les Persones de Creu Roja, metodologia de treball integral envers les persones que s’atenen, ha permès poder fer detecció de noves necessitats de la població de Terrassa, on, a més de les necessitats econòmiques i d’alimentació, durant el 2020 ha destacat el volum de persones amb necessitat de parlar i de ser escoltats, als quals se’ls hi ha ofert un acompanyament emocional realitzat per un equip de suport psicològic, així com també s’ha observat la bretxa digital que afecta a moltes persones grans de la ciutat i a persones amb necessitats econòmiques, i que els dificulta el poder mantenir la seva participació social i/o acadèmica. Es destaca que el perfil de persona participant dels programes de Creu Roja Terrassa del 2020 és d’una dona, autòctona, de entre 35 i 44 anys, amb fills/es, amb estudis primaris i més de dos anys a l’atur.

A més del suport de totes les persones voluntàries, cal destacar el recolzament, el suport i l’acompanyament rebut per part de tot el gruix de socis i sòcies de l’entitat, doncs durant el 2020 s’ha pogut comptar amb el suport de 7.808 socis i sòcies (61% dones, 37% homes i 2% empreses), una xifra que s’ha mantingut pràcticament igual que a l’any anterior.

Creu Roja s'ha ocupat de distribuir àpats a domicili i lots d'aliments | Creu Roja Terrassa
Creu Roja s’ha ocupat de distribuir àpats a domicili i lots d’aliments | Creu Roja Terrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa