MónTerrassa
La contaminació per NO2 ha baixat a Terrassa un 63%
  • CA

El Govern municipal va una valoració molt positiva de la reducció de les dades de contaminació a Terrassa al llarg de les darreres setmanes de confinament i de reducció dràstica de la mobilitat I de l’activitat econòmica. Aquesta espectacular reducció és deguda a les circumstàncies excepcionals que estem vivint, però constitueix una oportunitat per reflexionar sobre la importància de continuar avançant cap a una millora de la qualitat de l’aire i la disminució del soroll en un futur proper.

En el seu moment, l’Ajuntament valorarà la programació de les mesures previstes en funció del context local i general. Les dades de reducció de contaminació són les següents: Els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) s’han reduït a dia d’avui un 63% respecte els valors de principis de març i les de partícules en suspensió, un 43%, per sota dels valors màxims recomanats per l’OMS. La situació d’emergència provocada per la pandèmia del Covid-19 i les mesures adoptades per l’estat d’alarma en el Reial Decret de 14 de març, amb el confinament i el funcionament dels serveis essencials, ha provocat una reducció de la mobilitat a Terrassa i, en conseqüència, una millora de la qualitat de l’aire. Terrassa se suma, així, a les grans ciutats catalanes que registren un descens dels contaminants atmosfèrics com Barcelona, L’Hospitalet i Sabadell, entre d’altres.

Si establim la comparativa amb les dades recollides a l’estació de la Rambleta del Pare Alegre abans del confinament (14 de març), durant la primera setmana la reducció de les emissions de contaminants a l’aire (NO2) va ser del 43%, i en els darrers dies aquest percentatge ha augmentat fins al 63%. Pel que fa a les partícules en suspensió (PM10), aquest descens ha estat del 43%. Segons les dades recollides es constata un descens notable dels gasos diòxid de nitrogen (NO2) i de les partícules en suspensió (PM10), amb registres mínims que no s’assolien a la ciutat des de l’any 2007. Les dades posen de manifest que del 10 al 12 de març Terrassa es va situar per sobre de la mitjana marcada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i del valor anual permès pel Real Decret 102/2011 i que, a partir del dia 12, aquests contaminants atmosfèrics es van reduir considerablement, ja que tant l’NO2 com el PM10, estan directament relacionats amb el volum de cotxes que circulen per la Rambleta. Un descens que encara és més acusat a partir del dissabte, 21 de març. Els valors recomanats per l’OMS són, pel NO2, de 40 micrograms/m3 i, en el període comprès entre el 14 i el 22 de març aquests valors van ser de 18,37 i, del 23 al 31 de març, de 13,62 micrograms/m3. Durant els dies 21 al 25 de març vàrem tenir nivells encara més baixos, de 10,10 micrograms/m3, assolint una reducció del 69%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa