MónTerrassa
Consells bàsics de seguretat i autoprotecció a la muntanya

En el marc d’un exercici de rescat que han realitzat aquest divendres els Bombers de la Generalitat, acompanyats de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) s’ha demanat extremar les mesures de seguretat i autoprotecció a l’hora de realitzar activitats a la muntanya per l’elevat nombre de serveis que es produeixen al medi natural, especialment durant l’estiu.

El considerable nombre de rescats i recerques preocupa especialment durant els mesos de juliol i agost, que coincideixen amb períodes de vacances en què l’afluència de persones a la muntanya és més elevada, sigui per realitzar activitats esportives o de lleure. Els caps de setmana és l’altre moment àlgid de serveis al medi natural. D’altra banda, les hores en les quals els Bombers efectuen més salvaments i recerques són entre les 12.00 hores del migdia i les 18.00 hores de la tarda.

Per tal d’evitar possibles accidents és molt important que les persones practiquin activitats al medi natural tinguin consciència de certes mesures preventives, tant en la planificació com durant l’activitat. Així mateix, també és de vital importància la necessitat d’un bon equipament i d’una condició física i psíquica adequada al nivell de l’activitat:

Abans de sortir

– PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?

– PLANIFIQUEU: Planifiqueu una activitat adaptada a tot el grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.

– EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb tot el material, aigua i menjar necessari.

– FORMEU-VOS: Formeu-vos en tècniques, materials i assistència sanitària.

– MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.

Durant la marxa

– Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.

– Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.

– Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat.

– Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.

Es pot consultar la previsió meteorològica i els avisos de risc Situació Meteorològica de Perill en les zones de muntanya al web www.meteomuntanya.cat i a meteo.cat.

Nou comentari

Comparteix