MónTerrassa
El Consell planteja treure el requisit de ‘risc social’ per tenir beca menjador del 100%
  • CA
S’ha presentat l’informe sobre els ajuts de menjadors escolars a la comarca | CCVO

!--akiadsense-->

El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, demana “treure el requisit de risc social per poder obtenir un ajut de menjador del 100% i que si algú està per sota el llindar de la pobresa pugui rebre una beca del 100%”. El Consell Comarcal alarma que la jornada intensiva i l’eliminació dels menjadors dels instituts ha ocultat un problema greu: no s’està garantint la suficiència alimentària als nens i nenes que arriben a l’ESO.

Les dades presentades aquest dijous pel Consell Comarcal del Vallès Occidental posen sobre la taula una realitat preocupant sobre la pobresa infantil a la comarca. Segons un estudi, es confirma que existeix una situació de cronificació de la pobresa, amb un 15% de nens i nenes en edat escolar que viuen en una situació de pobresa per la problemàtica situació de les seves famílies. De fet, un 20% de les famílies sol·licitants de beca menjador el curs 2016-2017, no tenien cap ingrés. I encara una altra dada: la mediana de les famílies sol·licitants de beques tenen una renda de 7.400 euros anuals –molt per sota el llindar de la pobresa de 13.070 euros anuals- i tot i així només un 12% reben una beca del 100% per cobrir la totalitat del cost del menjador dels seus fills i filles.

Giménez ha explicat que “les dades ens confirmen que tenim una situació de cronificació de la pobresa, amb famílies amb unes rendes anuals de 7.400, i veiem amb preocupació el fet que la pobresa es concentra en diferents zones de la comarca. Cal destacar que un 40% de les escoles tenen una taxa d’alumnes becats que supera el 15% -de cada 100 alumnes d’aquella escola, 15 estan becats- i fins i tot, hi ha 12 escoles on aquesta taxa és superior al 40% i arriba en alguns casos al 65%”.

Problema ‘encobert’ a l’institut

D’altra banda, l’estudi posa de manifest que les possibilitats de les famílies de rebre una beca de menjador del 100% del cost són molt poques. Aquest any, del total de beques assignades, només un 12’6% són del 100%. La resta només cobreixen la meitat del cost ja que per poder accedir al 100% cal complir situacions socials molt greus que equivaldrien al desemparament. Aquest fet acaba derivant en una major inversió per part dels ajuntaments per cobrir aquest cost perquè les famílies no poden afrontar-ho.

És per això que el president del Consell Comarcal afirma que “tenim el repte de treure el requisit de risc social per poder obtenir un ajut de menjador del 100%. Si algú està per sota el llindar de la pobresa ha de poder rebre una beca del 100%. Ens estem trobant amb casuístiques que fan que una persona que no té cap ingrés no pugui accedir a la beca del 100% i hem de poder canviar aquesta situació”.

L’Informe presentat aquest dijous també posa de manifest la situació que es viu a l’Educació Secundària, on la jornada intensiva i la desaparició dels menjadors fa que les famílies que fins a 6è de Primària reben un ajut de menjador deixin de rebre’l quan el fill o filla fa 1r d’ESO. En aquest sentit Giménez apunta que “és un escàndol que a causa d’una jornada intensiva les famílies perdin aquest ajut. La jornada intensiva ha fet ocultar un problema i s’acaba creant un gran forat entre la primària i la secundària i per això hem hagut d’intentar innovar des del món local, amb propostes com el Dinem Junts que posem en marxa ara a diferents instituts”. “No s’està garantint la suficiència alimentaria als alumnes de Secundària i hi ha infants desatesos”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa