MónTerrassa
Conferència feminista a l’Associació de Dones Baha’is de Terrassa
x
La conferència feminista a l’Associació de Dones Baha’is de Terrassa | ASSOCIACIÓ DE DONES BAHA’IS DE TERRASSA

L’Associació de Dones de la Comunitat Baha’í de Terrassa va organitzar dissabte una conferència sobre feminisme i els avenços en matèria d’igualtat. Al llarg de la xerrada es va reivindicar especialment una de les dones mes distingides de l’Iran de principis del segle XIX, “Tahereh” (La Pura) que, amb els seus poemes i la seva actitud va trencar amb les normes i tradicions ancestrals de l’Islam. Va ser la primera dona que es va treure el vel islàmic en públic en la primera convenció del món, on públicament es reivindicava la igualtat de gènere, a Badasht, aprop de Teheran al juny de 1848. Al treure ́s el vel no només es va enfrontar a les rígides lleis establertes sinó que va demostrar que les dones podien tenir la seva pròpia opinió i podien expressar-la lliurement. Va treballar de manera incansable per l’alfabetització de les dones i va ensenyar i conscienciar sobre els principis bàsics de la Fe Bahá’í doncs Tahereh va ésser la primera dona que va acceptar-la.

Va promoure la lliure investigació de la veritat, la llibertat d’expressió, els drets de les dones, la llibertat de culte, l’harmonia entre la ciencia i la religió, que la religió ha d’ésser causa d’amor i unitat i que la base de totes les religions es la mateixa. Al llarg de la seva vida es va enfrontar nombroses vegades amb els poders polítics i religiosos. Finalment va ésser martiritzada, amb trenta-sis anys, a Teheran a l’any 1852. Va ésser condemnada per viure amb coherència els principis que, amb tanta convicció, va ensenyar. Totes les Associacions de dones baha’ís del món s’inspiren en la seva vida i la seva obra. L’acte va estar intercalat amb intervencions artístiques ( música, poemes, teatre) que van ressaltar l’essència de la xerrada.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Lluís a març 19, 2019 | 10:44
  Lluís març 19, 2019 | 10:44
  M'alegro que es pugui haver conegut a Terrassa la vida de Tahereh una dona oriental, la vida de la qual, al segle XIX i principis del XX va causar gran impacte a Europa, inclús amb obres de teatre als millors escenaris. Això molts anys abans de que comences els primers moviments d’alliberament de la dona a Occident. Malauradament avui es molt desconeguda per molts.
 2. Icona del comentari de: Susan a març 19, 2019 | 20:07
  Susan març 19, 2019 | 20:07
  Sens dubte una cultura, la de Iran, encara molt desconeguda i que guarda un tresor per tot el món. El missatge Baha'i es ple d'amor per a tothom i sens dubte el dissabte se'ns va omplir d'amor amb la tan bona xerrada. Gràcies!
 3. Icona del comentari de: Antonia a març 19, 2019 | 21:00
  Antonia març 19, 2019 | 21:00
  Vaig poder gaudir de la xerrada i de les intervencions artistístiques. Em va agradar molt la historia de la primera feminista del segle XIX. El seu exemple avui en dia inspira a moltes dones arreeu del món. En un país com l'Iran on les dones no tenien dret a l'educació, Taheret va dedicar la seva vida a educar a les nenes i dones i les va ajudar moltissim en el seu desenvolupament espiritual i educatiu
 4. Icona del comentari de: Lydia a març 19, 2019 | 21:37
  Lydia març 19, 2019 | 21:37
  Va estar molt bé! Encara que ja coneixia aquest personatge històric, vaig poder descobrir alguns detalls molt interessants. A més, les intervencions artístiques em van sorprendre molt gratament.
 5. Icona del comentari de: Paco a març 20, 2019 | 08:12
  Paco març 20, 2019 | 08:12
  Es sorprendente que en el Irán del siglo 19 (entonces Persia) pudiera producirse un acontecimiento de este tipo, y que surgiera de una religión. Claro que parece ser que la Fe bahá'í tiene principios que concuerdan con muchos de los temas hoy defendidos por la mayoría de personas occidentales. Con todo, todavía queda mucho por recorrer. Ojalá este movimiento religioso, ya extendido por todo el mundo, adquiera el impulso suficiente para extender muchos de sus principios en nuestra sociedad.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa