MónTerrassa
Per conèixer millor l’autor dels murals de Libben’s Terrassa
Discoteca Libens
Discoteca Libens | Joan Manel Oller

!--akiadsense-->

La façana de lantiga discoteca Libben’s és obra de Julio Bono i Peris (Sagunt 1934-Barcelona 2017). Des dels cinc anys va residir a Catalunya. Artista plàstic, pintor, escultor i ceramista, dins la seva professió va desenvolupar una intensa feina en l’àmbit de la ceràmica vidriada arquitectònica de grans dimensions.

Té un gran nombre de peces artístiques ubicades en diverses ciutats de la península Ibèrica i de l’estranger. Ceramista innovador, de reconegut prestigi, va convertir la ceràmica en un art pur, colorista i expressiu. Els seus murals ceràmics no es troben exposats als Museus, sinó en espais públics, com són a l’Aeroport de Málaga, estacions de Chamartín (Madrid), Santander, i Sants (Barcelona), la plaça Thurtinaga (Bilbao), Ajuntament d’Adeje (Tenerife), entre d’altres. També en espais privats com una Església (Goteborg, Suècia), el Corte Inglés (València), la basílica de Begoña (Bilbao) Hotel Playa Golf a Mallorca, i en molts edificis de Barcelona: vestíbuls, oficines i restaurants, per a citar-ne alguns.

A Terrassa, tenim documentats i signats més de dotze edificis amb obres de Bono, i el Museu de Terrassa encara les està inventariant.

Algunes de les obres

1Dr. Salvà, 30

2.- Dr. Salvà, 39

3.- C. Montpeó, 35

4.- Alexandre Bell, 59-63

5.- Alexandre Bell, 46

6.- Isaac Peral. 40

7.- Isaac Peral, 42

8.- Isaac Peral, 40-42

9.- Isaac Peral, 45

10.- Liben’s

11.- Farmàcia Segle XX, ctra Montcada, 142

L’antiga Discoteca Libbe’ns, a la carretera de Martorell cantonada carrer Arquimedes, de l’any 1978, decorada amb motius geomètrics i al·lusius a la música, que finalment veu com els mural se salvaran.

Els Edificis de pisos Dacosta 1 i Dacosta 2, carrer Doctor Salvà, 30 i 39 de lany 1976?, el primer, amb dos plafons, el superior, de forma circular, amb onades i l’inferior amb el lema “CICLO” amb figures humanes; i el segon, amb el lema “MOMENTO” de motius geomètrics i una figura humana.

La Mecànica Egarense S.A. al carrer Joan Mompeó, 35, decorada amb motius sobre a la indústria mecànica. I finalment a l’edifici cantonada Alexandre Bell i Isaac Peral, de lany 1972, amb la representació d’un paisatge amb arbres i dues figures humanes.

La decoració ceràmica vidriada aplicada a larquitectura, és poc habitual en les façanes dels edificis terrassencs, tenim alguns exemples de mosaics, trencadís i rajoleries en construccions modernistes, però és molt poc manifesta en edificacions de la segona meitat del segle XX, i encara menys la ceràmica artística d’autor.

Nou comentari

Comparteix