MónTerrassa
Compte, a les dones no ens discriminen pel gènere, ens discriminen pel sexe

En la passada Assemblea General del European Women Lobby (EWL) a Brussel·les, des del Lobby espanyol de dones (LEM Espanya) vam presentar una moció sobre les intencions de reformes de la Llei contra la violència masclista i les reformes sobre sexe i identitat de gènere, ja que creiem que l’actual confusió de termes entre sexe i gènere pot acabar tenint conseqüències negatives pels drets de les dones. La polèmica estava servida, però els arguments van pesar més i finalment, després de 5 mesos de discussions, el Lobby europeu de dones va complir amb la seva obligació d’informar al Govern corresponent sobre la petició, i confirmar el suport de tota l’organització europea.

Així doncs, el Lobby europeu de dones i el d’Espanya han fet arribar una carta al president del Govern, a la Vicepresidenta primera, a la Ministra d’Igualtat, a la Presidenta de Congrés i als portaveus dels grups parlamentaris en la que posem de manifest la nostra preocupació respecte a certs aspectes de projectes de llei, en particular, sobre llibertat sexual, protecció de la infància i la proposta de reforma de la Llei d’Educació (recentment aprovada). Aquests són importants textos legislatius que haurien de tenir un impacte positiu en les vides de les dones i les nenes. No obstant això, a causa d’una confusió terminològica entre els conceptes de sexe i gènere, aquests textos legislatius acabaran tenint un impacte negatiu i, en última instància, portaran a la desaparició dels drets de les dones.

En primer lloc, és fonamental que el reconeixement de la discriminació basant-se en el sexe sigui mantinguda al llarg dels textos, d’acord amb la legislació espanyola vigent. Concretament, la Llei Orgànica per a la igualtat efectiva de dones i homes (2007) i les obligacions internacionals com la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona (CEDAW) que ha estat ratificat per tots els estats membres de la UE, defineix la discriminació cap a les dones com “tota distinció, exclusió o restricció basada en el sexe”. Aquesta definició ha de ser respectada i mantinguda en tota la legislació concernent als drets de les dones i les nenes, per assegurar la seva defensa i aconseguir la igualtat entre dones i homes, que és un principi fonamental de la Unió Europea.

Rosa M. Fernàndez i Sansa

Presidenta del Lobby espanyol de dones – LEM Espanya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa