Un cartell avisa als conductors que entren a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona a la sortida 5 de la Ronda de Dalt

Un cartell avisa als conductors que entren a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona a la sortida 5 de la Ronda de Dalt | ACN

Barcelona comença aquest dijous l’aplicació del veto als vehicles més contaminants amb la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions (ZBE). Aquests vehicles no podran circular per aquesta zona de set del matí a les vuit del vespre els dies laborables. La mesura va entrar en vigor l’1 de gener, però aquest dijous és el primer dia laborable que s’aplica. Durant la nit, caps de setmana i festius, la circulació no estarà restringida i no es començarà a multar fins a l’abril.

L’Ajuntament de Barcelona calcula reduir la circulació diària en 50.000 vehicles. El consistori estima que un any després que s’aixequi la moratòria a camions, furgonetes i autocars es reduiran un 15% les emissions de d’òxids de nitrogen i un 6% de diòxid de carboni.

Aquells vehicles que se saltin la normativa hauran de fer front a sancions d’entre 100 i 500 euros -o més en cas de reincidència- però això no passarà fins a l’abril, ja que hi haurà un període d’adaptació de tres mesos.

Zona de circulació restringida

Si fins ara les restriccions es limitaven als episodis puntuals de contaminació de l’aire, a partir del 2020 seran permanents. La zona per la qual no podran circular abasta una àrea de 95 km², que engloba tot el terme municipal de Barcelona (excepte la Zona Franca i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), el municipi de l’Hospitalet de Llobregat i part dels municipis de Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs.

La ronda de Dalt i la ronda Litoral estaran lliures de restriccions de circulació, és a dir, els vehicles contaminants podran circular-hi. El que no podran fer és agafar una sortida i moure’s pels carrers de la ciutat que estan inclosos dins la ZBE.

Nou comentari