Aquesta setmana començaran les accions formatives previstes al Pla antiestigma en Salut Mental de Terrassa, impulsat per la Taula de Salut Mental. Entre els mesos de gener i febrer es desenvoluparà la primera formació programada, que s’adreça a persones que visquin o hagin viscut una problemàtica de salut mental i que vulguin treballar i reflexionar al voltant de l’estigma i la discriminació viscuda.

Es tracta d’una formació de 16 hores estructurada en quatre sessions de quatre hores cadascuna. En aquestes sessions es compartiran experiències entre l’alumnat i la persona formadora, membre de l’entitat Obertament, que també ha viscut en primera persona l’estigma entorn la salut mental. L’objectiu és normalitzar la realitat de conviure amb un problema de salut mental i esdevenir activistes en positiu de cara a la resta de la ciutadania. La primera sessió tindrà lloc aquest dissabte, 18 de gener, al Centre Cívic President Macià. La resta de sessions tindran lloc el 25 de gener i l’1 i 8 de febrer, totes al mateix equipament. Les persones interessades s’hi poden inscriure gratuïtament, a través d’aquest qüestionari.

Necessitat de lluitar contra l’estigma

La Taula de Salut Mental de Terrassa, que aplega l’Ajuntament, l’Associació Salut Mental Terrassa i la Federació de Salut Mental de Catalunya, ha impulsat el Pla Antiestigma en salut mental per reduir l’estigma social que es genera entorn als trastorns mentals i a les persones que els pateixen. L’origen del pla es remunta al 2018, quan la Taula va impulsar una comissió per liderar la seva elaboració.

El juny passat, dins del procés d’elaboració del pla, es va fer una enquesta sobre salut mental per mesurar la conducta de la ciutadania vers les persones amb problemes de salut mental, a la qual van respondre més de 750 persones de Terrassa. Segons les dades obtingudes, un 19% de les persones enquestades afirmen haver passat o estar passant per algun problema de salut mental. Tot i així, només el 28% dels enquestats estarien disposats a conviure amb una persona que hagi passat per aquesta experiència. Finalment, el 80% de les persones que han passat per un problema de salut mental afirmen haver patit discriminacions per aquesta raó. Les dades corroboren la necessitat de desenvolupar polítiques públiques i accions concretes de lluita contra l’estigma a la ciutat. D’aquesta manera, la formació per a persones activistes també s’estendrà els propers mesos a professionals de diferents sectors.

Nou comentari