La regidora d'Educació, Teresa Ciurana, amb l'alcalde Jordi Ballart

La regidora d’Educació, Teresa Ciurana, amb l’alcalde Jordi Ballart | Lluïsa Tarrida

Tots els centres educatius de Terrassa tenen el seu propi pla de reobertura aprovat pel Departament d’Educació. Un pla que contempla totes les mesures i directrius de seguretat, higiene i desinfecció acordades. Des de l’Ajuntament s’ha supervisat i ajudat a les escoles i instituts a poder complir amb les directrius.

Així, per exemple, s’han enviat equips de protecció individual, amb mascareta i hidrogels. S’han marcat les entrades a les escoles i les cues que s’hauran de fer. S’han tallat carrers per evitar aglomeracions. I s’ha contemplat ampliar voreres en zones especialment complicades. Tanmateix, des del Consistori es demana col·laboració i responsabilitat a la ciutadania, i demana que s’evitin grups de tertúlia a les portes del centre i que l’infant arribi -si pot ser sempre a peu- amb un sol acompanyant. També s’ha demanat a les famílies, que els estudiants portin la seva ampolla d’aigua, preferiblement en forma de cantimplora.

La regidora d’Educació, Teresa Ciurana, ha explicat en roda de premsa que en el cas de les escoles municipals, l’Ajuntament ha facilitat material, inclosos peücs de plàstic per a les escoles bressol, i termòmetres per prendre la temperatura abans d’accedir al centre. El govern també ressalta que ha fet un “esforç pressupostari” per incrementar la freqüència de neteja a les escoles, especialment als lavabos i zones comunes. I per això, a més de l’habitual neteja després de classes, hi haurà una passada general a totes les escoles dins de l’horari lectiu, de 10 a 14h.

Ciurana ha posat l’accent sobretot en les escoles bressol. “Les escoles són i seran segures, però les bressol encara més”. S’han instal·lat tanques per sectoritzar patis, s’han enfosquit aules perquè es puguin fer servir també de dormitoris, s’han instal·lat nous armaris, s’han comprat carros de cuina per distribuir menjars, i se seguiran tots els protocols de seguretat en les entrades esglaonades, temperatura i diferents accessos… Els primers dies es permetrà l’entrada d’un acompanyant a l’aula. I es disposarà d’un referent en el CAP de la zona.

A més, les inscripcions aquest any han estat inferiors, i per primera vegada aproximadament la meitat de centres no han omplert places. “La crisi econòmica, sanitària i l’ERTO han afectat a la inscripció, però entenem que durant el primer trimestre això s’anirà normalitzant”, ha assegurat la regidora. L’Ajuntament afirma que també s’han contractat 26 monitors per reforçar l’espai de menjador i dormir, i s’han eliminat les llistes d’espera i el menjador serà per a tothom. “Cap criatura es quedarà sense servei menjador a l’escola bressol”, ha assegurat Ciurana que ha afegit: “Volem tranquil·litzar les famílies perquè la seguretat dels infants estan garantides”.

Pel que fa a l’ensenyament obligatori, Ciurana ha celebrat que hi hagi “més professionals que mai a les escoles i instituts públics de la ciutat”, destacant el més d’un centenar de nous docents que reforçaran els centres, així com la presència, per primer cop, d’educadors socials. Així mateix, ha subratllat que al voltant del 80% dels centres d’educació primària públics la ràtio se situa aquest any a 20 alumnes, mentre que a l’ESO es manté en els 30.

Nou comentari