MónTerrassa
El Cente d’Informació Ambiental Bonvilar edita un programa d’activitats per a la tardor
  • CA

La pandèmia va obligar a traslladar la Setmana de la Natura del juny a l’octubre, i enguany se celebrarà del 3 a l’11 d’aquest mes. Terrassa se suma amb l’itinerari “Pels entorns de Torrebonica”, que tindrà lloc el dissabte, 10 d’octubre de 10 a 13 h, al centenar d’activitats proposades des de diferents punts de Catalunya. La Setmana de la Natura és una campanya dirigida a promoure activitats per conscienciar sobre la importància que té cuidar la natura i el territori. És una iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Aquesta activitat s’inclou dins la nova programació del Centre d’Informació Ambiental Bonvilar (CIAB), prevista des d’ara i fins al mes de novembre, amb propostes lúdiques pensades per a un públic infantil i familiar amb la intenció de donar a conèixer l’Anella Verda en el seu conjunt i mostrar els entorns de Bonvilar, d’un gran valor ecològic i social.

Els altres itineraris inclosos en aquest programa de tardor són: visita el torrent de Botelles (25 octubre) i els torrents de Ca n’Ustrell i de la Riereta (22 novembre). També s’ha previst una sessió de geocaching, que tindrà lloc el 8 de novembre. Per participar, cal fer inscripció prèvia perquè l’aforament és limitat, trucant al telèfon fixe elf. 93 785 54 61 (de dilluns a divendres, de 9 a 18h); cal portar mascareta i mantenir els 2 metres de distància entre participants i guia. El programa digital es pot consultar en la web del servei de Medi Ambient (www.terrassa.cat/mediambient) i a la página de l’Anella Verda (https://anellaverda.terrassa.cat/).

La difusió es farà per l’agenda online de l’Ajuntament i per les xarxes socials de Medi Ambient: Facebook ( https://www.facebook.com/Terrassareciclabe) Instagram (@terrassamediambient) i Twitter (@trsreciclabe).

Represa de les activitats El Centre d’Informació Ambiental Bonvilar (CIAB) va reobrir el juliol les seves portes després quatre mesos de tancament i suspensió d’activitats com a conseqüència de la pandèmia. Com a la resta d’equipaments, va adoptar una sèrie de mesures de prevenció abans d’obrir, com tancament dels lavabos, indicacions per fer un ús correcte per part dels visitants de la font d’aigua pública, desinfecció de la zona de pícnic cada vegada que sigui utilitzada per part d’una monitora en l’horari d’obertura, oferiment de mascaretes i gel desinfectant a les persones usuàries, nova ubicació de la taula de la sala i habilitació de dues mampares per atendre els visitants i eliminació dels fulletons informatius.

Des del juliol, el CIAB obre tots els caps de setmana i els festius, de de 10 h a 18 h. Enguany, i a diferencia d’altres anys, també ha estat operatiu a l’agost. Les activitats programades a l’estiu han aplegat prop de 60 persones, la meitat de les quals han participat en els diferents itineraris per descubrir indrets de l’Anella Verda (plans de Bonvilar i Can Canya, el torrent dels Bellots…) mentre que la resta es va inscriure a les dues sessions del geocaching, una activitat que combina la passejada amb l’enginy i la descoberta de l’entorn a través d’un joc de tresors amagats que s’han de localitzar amb l’ajut d’un GPS. La normativa actual feia que les places estiguessin limitades a un màxim de 15 persones (a diferencia de les 30 de l’any passat), a excepció de la darrera sessió del geocaching, on es permetia arribar a 20.

Què ofereix el CIAB?

El Centre d’Informació Bonvilar ofereix als visitants els serveis d’informació, una àrea de lleure amb taules de fusta, contenidors per classificar les deixalles, una sala polivalent i una zona d’aparcament. L’accés en aquesta àrea es pot fer, també fàcilment, amb autobús (L1 de TMESA, que arriba fins a la residència Mossèn Homs), en bicicleta o a peu. Els seus entorns tenen un elevat valor paisatgístic i són ideals per passejar i gaudir de la natura L’Anella Verda comprèn un espai natural sense urbanitzar que hi ha des de l’entorn urbà fins als límits del terme municipal i que conforma un paisatge de gran valor ambiental, paisatgístic i cultural, amb un important potencial ecològic, social i econòmic. Actualment, ocupa una superfície de 4.400 Ha, amb 2.640 Ha de boscos, 1.210 Ha de conreus, 347 Ha de rieres i torrents que inclouen el sistema hidrogràfic i el seu àmbit de protecció, 25 Ha d’equipaments i 178 Ha d’infraestructures i serveis tècnics. L’Anella Verda és un patrimoni natural de Terrassa que, a mitjà i llarg termini, es convertirà en un dels trets distintius de la ciutat. D’altra banda i, en el marc del Programa d’Educació per a la Sostenibilitat, a partir del gener del 2021, s’oferiran com cada any, activitats i itineraris al CIAB adreçats als diferents nivells educatius de les escoles de municipi. I es recuperaran les activitats d’Aprenentatge i Servei a l’Anella Verda, les actuacions d’Apadrinatge i les plantades d’arbres per recuperar la zona. Les inscripcions s’obriran a principis de novembre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa