MónTerrassa
La Cecot atorga a la Unió Catalana d’Hospitals l’únic Reconeixement al Progrés Empresarial
  • CA

El passat mes de juliol, el Comitè Executiu de la Cecot va prendre la decisió de no convocar les bases de participació als Reconeixements al Progrés Empresarial i concentrar els esforços a continuar recolzant el dia a dia d’empreses i autònoms per fer front a l’impacte de la Covid-19. Amb l’objectiu de col·laborar en reduir la propagació del virus, la Cecot també va decidir ajornar la Nit de l’Empresari que aplega anualment prop d’un miler de persones del món econòmic, empresarial, social i polític.

Tanmateix, “davant d’una situació tan inesperada com ho és una pandèmia i després de vuit mesos des del primer estat d’alarma, des de la Cecot insistim encara més a reivindicar el paper essencial de l’empresa a la societat”, explica Antoni Abad, president de la Cecot, “i molt especialment aquest any que el teixit empresarial està fent front a dues pandèmies, la sanitària i l’econòmica”. Han estat vuit mesos on les organitzacions empresarials i professionals han intensificat la tasca associativa d’acompanyament i suport per tal de reactivar l’activitat productiva al més aviat possible.

En aquest context, un grup d’empresaris de l’entitat han valorat la feina desenvolupada per la Unió Catalana d’Hospitals durant la pandèmia i han cregut adient atorgar, a manera excepcional, el Reconeixement Cecot al Progrés Empresarial en la categoria d’Associació 2020. Aquest, juntament amb el de la personalitat, son les dues úniques categories fora de concurs i que s’atorguen a proposta del Comitè Executiu de l’entitat. “Hem volgut reconèixer la tasca associativa de la Unió Catalana d’Hospitals en un context més que convuls, advers i incert, per la gestió empresarial del sector i el clar compromís social d’organitzacions i professionals al servei de sistema de salut i la societat”, confirma Abad, qui afegeix que “en canvi vam tenir clar que enguany el reconeixement a la personalitat no podia atorgar-se a una única persona perquè aquest reconeixement ha de ser per totes les empreses, autònoms i persones treballadores que estan fent un gran esforç per poder adaptar-se i sobre posar-se a l’impacte de la Covid-19”.

Els arguments que han fonamentat la decisió de la Cecot de reconèixer la Unió Catalana d’Hospitals són: la intensificació de la tasca associativa que La Unió ha demostrat en un context inesperat i imprevist de pandèmia, és a dir, la defensa de les entitats i professionals del sector que representa davant les administracions, l’acompanyament als associats i el suport mitjançant prestació de serveis d’informació i assessorament; La Unió representa entitats dins d’un sector, el de la salut, que arran de la pandèmia s’ha demostrat més que essencial, vital, i que necessita del recolzament econòmic i social que mereix; un altre motiu es deu a un àmbit que des de la Cecot promouen i defensen que és la cooperació publicoprivada. La Unió ha sabut conjugar aquesta col·laboració entre sector públic i privat i demostrar que una cooperació ben entesa, dirigida i centrada a millorar l’atenció dels ciutadans aporta valor a l’interès públic i retorn a la societat.

Qui és la Unió Catalana d’Hospitals?

La Unió és l’associació referent entre les entitats que configuren el sistema de salut i atenció social pel seu compromís amb la millora de la qualitat de vida de de les persones.

Com a agent privilegiat en aquest entorn, actua en diversos àmbits:

• Interlocució amb l’Administració

• Negociació col·lectiva de les condicions laborals

• Promoció del desenvolupament professional

• Posicionament com a lobby generador d’estat d’opinió

• Generació de coneixement i partenariats innovació

• Definició de la visió estratègica del sistema de salut i d’atenció social

• Promoció de les bones pràctiques en el sector, avaluació i transparència de resultats

• Incorporació del compromís social en totes les seves dimensions

Representa 113 entitats que compten amb 751 dispositius assistencials sanitaris i socials repartits per tota Catalunya. La Unió representa més del 95% de la xarxa sanitària concertada (65% SISCAT) i centres referents de la xarxa de serveis socials d’atenció a la gent gran, discapacitats i salut mental, amb més de 60.000 professionals que presten servei.

Els seus lemes Mirem el futur amb una mirada oberta al món i Ens Movem x les Persones impulsen el compromís dels seus associats per ser referents dels canvis transformacionals per avançar cap a models d’atenció cada vegada més preventius, preventius, personalitzats i de proximitat.

Durant la pandèmia, els centres han treballat en xarxa amb el conjunt de centres del SISCAT i amb els centres de recerca i innovació, han superat resistències al canvi i corporativistes assolint un nivell d’atenció, des de les entitats de La Unió, de 2 de cada 3 pacients COVID-19, que representen el 70% dels malalts.

Treballar en xarxa ha permès unitat d’acció i de comunicació amb el Govern, les autoritats sanitàries i socials, amb la voluntat de sumar, compartint mancances, inquietuds i propostes. #JoActuo #EnsEnSortirem #TotAniràBé

Les entitats han aconseguint canvis espectaculars en l’organització del sistema i dels centres per desburocratitzar determinats circuits, compartir rols professionals i treballant interdisciplinarment, apoderant els lideratges clínics, desplegant un model d’atenció sanitària a residències, apoderant a la primària i comunitària, potenciant els models d’atenció no presencials i de corresponsabilització ciutadana, donant flexibilitat a les organitzacions sanitàries des de la confiança. Molts reptes detectats fa temps i que la necessitat els ha ofert l’oportunitat de fer-los efectius dos o tres anys abans del previst.

Una altra conseqüència de la cooperació entre les diferents entitats ha estat la d’innovar a marxes forçades amb els centres de recerca i la indústria local per treure nous prototips de respiradors o guanyar autonomia tecnològica i de matèria primera, així com el fet d’incorporar els nous lideratges gestors i clínics, fer una bona avaluació de resultats dels canvis i incorporar-los perquè els sistema en surti enfortit d’aquesta crisi.

Adjuntem document de la Unió Catalana d’Hospitals: Les Organitzacions i els Professionals de la xarxa sanitària i social davant la COVID-19.

Podeu accedir a la memòria complerta mitjançant aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa