Presentació de la Casa d'Oficis del Districte 2

Presentació de la Casa d’Oficis del Districte 2 | Aj. Terrassa

Aquest dimecres ha tingut lloc l’acte de presentació de la nova Casa d’Oficis del Districte 2 sota el lema “Treballem pel barri i des del barri”. L’acte ha comptat amb la presència del tinent d’alcalde de Promoció Econòmica Isaac Albert, la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat Lluïsa Melgares, i amb l’assistència del tinent d’alcalde de Drets Socials, Noel Duque. En aquest edició de la Casa d’Oficis hi participen alumnes en les especialitats de fusteria d’alumini (vuit alumnes) i rehabilitació d’edificis (vuit alumnes). També s’ha aprofitat per fer una visita a un dels espais cedits pel Servei d’Habitatge per a la rehabilitació a la plaça de Ca n’Anglada.

La Casa d’Oficis del Districte 2 és una de les accions que s’emmarquen dins el projecte “Treball als Barris”, projecte cofinançat amb el Servei d’Ocupació de Catalunya i el Ministeri de Treball. Mitjançant el Projecte “Treball als barris” es posa a disposició dels barris i de les entitats beneficiàries un conjunt d’accions en l’àmbit de l’ocupació i del desenvolupament local que deixen a iniciativa de cada municipi el disseny i la planificació sobre quines de les actuacions poden encaixar millor en el seu propi projecte, per tal de desenvolupar un entorn socioeconòmic que millori la qualitat de vida de les persones que resideixen en aquests barris i àrees urbanes, comportant també l’establiment d’un dispositiu d’orientació en el territori.

Les Cases d’Oficis són programes que cerquen la qualificació professional per a la inserció laboral de joves menors de 25 anys. El format del projecte es concreta en dues fases: la primera és la fase de formació, on es defineix el procés de formació i aprenentatge i una segona fase on es consolida l’aprenentatge mitjançant un contracte de formació de 6 mesos de durada. La Casa d’Oficis del Districte 2 pretén donar resposta tant a les necessitats de millorar l’ocupabilitat dels joves del Districte II (Ca n’Anglada i Torre-sana), com a les necessitats de millora dels equipaments d’aquests mateixos barris, ja que en la segona fase de contractació l’alumnat portarà a terme tasques d’interès públic.

Sostenibilitat i rehabilitació d’habitatges

La present edició té com a objectiu actuar en els locals situats en les promocions de Torre-sana i Ca n’Anglada. En el cas de la rehabilitació de Ca n’Anglada, l’actuació proposada es vincula al projecte municipal Futur de Ca n’Anglada 2030, que inclou els set projectes aprovats per la Taula Futur Ca n’Anglada 2030, que agrupa entitats i col·lectius, personal tècnic municipal representant de les diferents àrees municipals i grups polítics. En aquest cas, es procedirà a la rehabilitació d’un espai municipal cedit pel mateix Servei d’Habitatge de l’Ajuntament. En el cas de Torre-sana, el total de locals beneficiaris són deu, tots ells propietat del Servei d’Habitatge de l’Ajuntament. El cost total del projecte és de 249.507,36 euros, amb una subvenció del Servei d’Ocupació de Catalunya de 231.829,44 euros i una aportació municipal a través de Foment de Terrassa de 17.677,92 euros.

Un element diferenciador d’aquesta Casa d’Oficis és que es tenen en compte les polítiques municipals respecte a la sostenibilitat en la construcció i rehabilitació dels habitatges en general. Seguint els criteris proposats en el document Pla Local d’Habitatge de Terrassa 2019-2024, on es planteja crear una ordenança de rehabilitació amb criteris sostenibles i saludables, el projecte de Casa d’Oficis incorpora aquesta mirada i principis en la formació dels futurs treballadors del sector de la construcció, posant especial atenció en la selecció dels materials, així com en les diferents tècniques per a la correcta instal·lació.

Des de l’Ajuntament de Terrassa s’està duent a terme una campanya de millora dels edificis, habitatges i locals gestionats per la Societat Municipal d’Habitatge Terrassa. La millora dels locals que formen part de les promocions d’habitatge públic s’ha marcat com a estratègica, ja que es converteix en una eina de dinamització dels barris, tant per a la dinamització del teixit de comerç de proximitat com per la promoció de la presencia d’entitats veïnals/socials que plantegin projectes orientats a la millora del barri.

Presentació de la Casa d'Oficis del Districte 2

Presentació de la Casa d’Oficis del Districte 2 | Aj. Terrassa

Nou comentari