MónTerrassa
La casa de Terrassa on va viure el millor pintor Noucentista, en venda
  • CA
Món Repòs està en venda
Món Repòs està en venda | Joan Manel Oller

!--akiadsense-->

Món Repòs està en venda. Joaquim Torres-García (Montevideo, Uruguai 1875-1949), màxim representant de la pintura del Noucentisme, es va fer construir una casa a l’antic olivar de Can Colomer (Terrassa), on va viure-hi entre 1914 i 1919. Ell mateix en va dibuixar el projecte arquitectònic. Un cop abandonada pel pintor, que se la va haver de vendre per pagar els seus deutes, durant anys es va destinar de manera discontínua a residència d’altres famílies, amb què la casa va sofrir algunes petites modificacions.

Està situada al nord-oest de la ciutat (km 1,7 de la B-122 de la ctra. De Rellinars). Situada en terrenys del Parc Agroforestal de Terrassa, disposa d’una superfície de 7.712 m², segons cadastre. Originàriament era un edifici aïllat, de planta rectangular, format per planta baixa, coberta a dos vessants i resolt en un llenguatge clàssic. Estava inspirat completament en l’art grec. Joaquim Torres García va concebre la façana principal, a ponent, com un temple, resolt amb atri de columnes toscanes, arquitrau i frontó llis. Aquest atri donava l’accés a la casa i es distribuïa al llarg d’un passadís que desembocava a un petit pati central, cobert, de doble alçada, sobresortint a l’exterior en forma de lluerna coberta a quatre vessants i que fou decorat pel mateix pintor amb quatre murals de temes mitològics grecs.

Món Repòs està en venda

!--akiadsense-->

Biografia

Joaquim Torres-García (Montevideo, Uruguai 1875 – 1949), de pare català i mare canària emigrats a l’Uruguai. Ben aviat es traslladà a Barcelona on va estudiar pintura a la Llotja i a l’Acadèmia de Belles Arts. Més tard, es va dedicar a la il·lustració de llibres i revistes, sense deixar mai la pintura. La seva etapa a Catalunya comença als 16 anys i acaba amb la seva marxa el 1920, un període en els quals se succeeixen les etapes modernista i noucentista. Finalment es decanta per les tendències avantguardistes en voga en aquell moment a Europa. Fruit de la seva llarga estada a Catalunya, són les pintures murals a la capella del Santíssim de Sant Agustí de Barcelona (1904) i els plafons de la sala dels Passos Perduts del Palau de la Generalitat de Catalunya, encarregats pel president Enric Prat de la Riba. Posteriorment van ser exposats al Saló Sant Jordi i actualment a una sala al mateix Palau que porta el nom de l’artista. Torres-García també va viure temporades a Nova York, París i Madrid fins que va tornar a Montevideo des d’on va contribuir a irradiar les idees de la modernitat a tot el continent sudamericà fundant l’Associació d’Art Constructiu i realitzant nombroses pintures murals i conferències per difondre el constructivisme.

Per saber-ne més, un article de Joaquim Verdaguer

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa