Carrer de Marconi, 1940 | Fons Ragon-AMAT

La imatge ens mostra un carrer del barri de Ca n’Aurell de Terrassa que avui està totalment urbanitzat. La foto de Ragón és de 1940. Es tracta del carrer de Marconi.

Annexió del poble de Sant Pere a Terrassa l’any 1904

Amb l’annexió del poble de Sant Pere a Terrassa l’any 1904, les terres de ca n’Aurell a ponent del terme de l’exmunicipi, junt amb els barris de la Riera i de l’Ombra Bona, van passar a ser conegut com el barri de ca n’Aurell, com ens explicava Joaquim Verdaguer.

Amb una superfície de 0’94 km2 el barri, el més gran de Terrassa, ocupa l’espai entre el passeig Vint-i-dos de Juliol, la rambla d’Ègara, la carretera de Martorell i l’avinguda d’Àngel Sallent.

El nom de Ca n’Aurell prové de la casa de pagès que hi havia arran la carretera de Martorell i que era propietària d’una bona extensió de terres del sud del barri

Els nuclis vertebradors dels espaiós barri són la plaça del Progrés, l’església de la Sagrada Família i el parc de Sant Jordi.

El primer poblament del barri va ser durant el segle XIX

El primer poblament del barri va ser durant el segle XIX quan la vila de Terrassa va fer el salt a l’altre banda de la riera del Palau.

Els antecedents urbanístics els hem de cercar a mitjan segle XIX, quan Jaume Torrella, propietari de terres de conreu a l’altra banda de la riera del Palau, construí la primera casa prop del camí de Terrassa a Olesa i, que més tard esdevingué el carrer d’en Torrella. En el padró de l’any 1860, en la relació de carrers, ja fa menció de “les cases d’en Torrella”.

’any 1881 es construí la primera casa al carrer de Gutemberg i, un any després, una altra casa a la plaça del Progrés. A l’any 1883 l’Ajuntament procedí a marcar en fites d’obra i morter el traçat de diferents carrers per tal que aquests seguissin l’alineació segons les previsions urbanístiques.

Continuant amb la progressió urbanística del segle XIX, el dia 30 d’abril de 1899 s’aprovava la urbanització dels carrers de Infant Martí, de Galileu, de Watt i de Newton (l’actual carrer de Nicolau Talló).

La part nord de l’actual barri de Ca n’Aurell era conegut com el barri de l’Ombra Bona.

Per saber-ne més

Carrer de Marconi avui | Google Maps

Nou comentari

Comparteix