MónTerrassa
Goses dir quin carrer medieval de Terrassa és

El carrer de Baix de Terrassa rep el nom per la seva situació: la part de baix de la plaça Vella. Com explica en el seu blog Joaquim Verdaguer, era un dels tres carrers paral·lels que constituïen la xarxa viària principal de la Terrassa medieval. El carrer ha rebut diversos noms: Jussà, d’en Bartolí, Bajo Plaza i Baix Plaça. 

Una de les cases més representatives de l’època medieval era l’Aymerich

Una de les cases més representatives de l’època medieval era l’Aymerich, amb la seva famosa finestra gòtica. També era coneguda com Cala Victòria o Ca l’Ametller. Va ser enderrocada l’any 1943 arran de la construcció de la nova seu de la Caixa de Terrassa que tenia la seva entrada per aquest carrer. La imatge ens trasllada tres anys abans, al 1940, en el seu tram final, i on es pot intuir en la part esquerra la plaça dels Estudis, avui desapareguda.

Aquest carrer tenia el seu principi a la Porta Barcelonesa i, seguia paral·lel al carrer Major fins que els dos carrers s’encreuaven davant el portal de Sant Roc. Quan a la dècada dels anys 20 del segle XX, es va ampliar el carrer Major enderrocant els jardins de la Casa Vinyals, el carrer de Baix va quedar tallat prop del carrer del Forn.

El carrer de Baix, tram final. A l’esquerra, la plaça dels Estudis, avui desapareguda. Any 1940 | AMAT

Membre d’una família resident en aquest carrer al segle XIV

El carrer de Mosterol fa referència a Ramon Mosterol, membre d’una família resident en aquest carrer al segle XIV. També era conegut com el  carrer de l’Hospital, d’en Vidal (popular segle XIII), d’en Pineda (popular segle XIV),  d’en Barba o de Mossèn Font, tot i que la veu popular el reconeixia com el corredor de Cal Trossos.Aquest carrer era el pas habitual del camí de Romeu de Barcelona a Montserrat i, que procedent del Portal Nou enfila aquest carrer per anar al Raval de Montserrat. Al el segle XV, la banda de llevant del carrer arribava fins el portal de la Font Vella i tenia ubicat l’hospital i capella del Sant Esperit. Quan es va construir l’església parroquial del Sant Esperit, es va enderrocar l’hospital i les cases del carrer Mosterol que tapaven l’església. Actualment és un carrer de pas amb algunes botigues que són els darreres de les del carrer de l’Església.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa