MónTerrassa
Un carrer impossible de reconèixer ara
Carrer de Felip II de Terrassa
Carrer de Felip II de Terrassa al 1960 | AMAT

Si als anys 60 no eres un marrec o un adult poc reconeixeràs quin és aquest carrer. Res a veure amb com és ara. Estem parlant d’un vial actualment molt transitat pels veïns del barri de La Maurina, ja que allà s’hi troba el complex esportiu i la ara renovada plaça de la Maurina. Estem parlant doncs de la dècada dels 60, poc després de la forta immigració arribada al municipi i de la progressiva extensió del barri. Si encara no sabeu d’on us parlem ho resoldrem: és el carrer Felip II, vial que va des de la Ronda de Ponent fins a enllaçar amb el carrer Dom Bosco.

Algunes idees sobre el barri

Després de la Guerra Civil espanyola, el marge dret de la carretera d’Olesa es va poblar d’edificacions ocupades per immigrants en una zona que era coneguda despectivament com les cases del Femer del Faba, en relació a l’abocador d’escombraries que hi havia més enllà de la carretera d’Olesa. També cap el interior, als carrers de Bailén i Nàpols, a la capçalera del torrent de les Gueraldes, va néixer un petit veïnat conegut com la Isla Perdida. Un lloc tant isolat que fins ben entrats els anys setanta no s’aconseguí l’enllumenat públic.

La portada a terme del pla per tal de promocionar habitatges protegits de qualitat per a famílies amb pocs recursos, a la part sud del barri va fer que en els anys noranta naixés un nou barri, el Roc Blanc, que es va consolidar separant-se del barri de la Maurina. El transvasament va ajudar a crear la línia divisòria.

El barri farcit de torrents també va patir les conseqüències de la rierada de l’any 1962. Però el fet que va marcar el barri va ser la construcció del transvasament que va esqueixar la zona per la meitat. La incapacitat d’absorbiment del col·lector de la Rambla i els estralls que va ocasionar, va fer que la Confederació Hidrogràfica dels Pirineus Orientals procedís a desviar la riera del Palau, per mitjà d’un transvasament. El curs de la riera, que, a l’alçada de l’avinguda de l’Abat Marcet, girava cap al sud i s’adreçava cap a la Rambla, va ser desviat de manera que continués en línia recta cap al sud-oest per enllaçar amb el torrent de La Maurina.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa