MónTerrassa
Una zona de Terrassa difícil de situar, o potser no

Terrassa ha crescut, i molt, i hi ha indrets que són gairebé impossibles de reconèixer. El Ca n’Aurell del segle XXI poc o res té a veure amb el del XVIII i XIX. La imatge ens presenta un carrer del barri, i no és gens fàcil esbrinar quin és perquè hi ha poques referències. Però ho sabem: les cases són a Nicolau Talló. El que hi ha al davant, camps i rieres, avui és un espai urbanitzat.

El primer poblament del barri va ser durant el segle XIX quan la vila de Terrassa va fer el salt a l’altre banda de la riera del Palau.

Els antecedents urbanístics els hem de cercar a mitjan segle XIX, quan Jaume Torrella, propietari de terres de conreu a l’altra banda de la riera del Palau, construí la primera casa prop del camí de Terrassa a Olesa i, que més tard esdevingué el carrer d’en Torrella. En el padró de l’any 1860, en la relació de carrers, ja fa menció de “les cases d’en Torrella”.

Molts dels barris de Terrassa manlleven el nom de les masies que s’hi aixecaven

Molts dels barris de Terrassa manlleven el nom de les masies que s’hi aixecaven en els millors temps de la Terrassa rural. La masia de Ca n’Aurell estava a prop de la carretera de Martorell, entre els carrer de Mossèn Montcau i l’avinguda de Joaquim de Sagrera, en un lloc alt entre les rieres del Batlle i de Ca n’Aurell (actualment, el transvasament).

El torrent de Ca n’Aurell

La trobada dels torrents de la Maurina i de les Aimerigues, prop del pont de la carretera de Martorell, forma el torrrent de Ca n’Aurell, que rep el nom de la masia que hi havia a llevant, arran de la riba.
Segons recull el llibre de Joaquim Verdaguer “Rieres i torrents del terme de Terrassa“, seguint al llarg de l’avinguda de Joaquim de Sagrera, actualment transformat en transvasament, s’hi trobava el torrent del Batlle per l’esquerra, i el de la Cogullada, per la dreta.
El torrent, finalment, mena a la riera del Palau, prop de la rambleta del Pare Aelgre, on hi ha actualment l’hotel Don Cándido. Antigament, era conegut com a torrent de ca n’Ametller.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa