L'acte de commemoració del 57 aniversari de les riuades del 25 de setembre de 1962 a Terrassa
L’acte de commemoració del 57 aniversari de les riuades del 25 de setembre de 1962 a Terrassa | Ramon Navarro

!--akiadsense-->

L’acte de commemoració del 57 aniversari de les riuades del 25 de setembre de 1962 a Terrassa va tenir un record per a la denominada Brigada de la Mort. Un grup de persones de tots els estaments socials i professions que de manera desinteressada va treballar dies i dies en la neteja dels centenars de cadàvers despullats i plens de fang i en la seva identificació.

La Brigada de la mort va fer una altra tasca molt important que ara continua sent fonamental: van fer fotografies. Les imatges servien, i serveixen per intentar saber qui eren aquells morts, una eina especialment útil pels familiars. En el grup hi havia religiosos, empresaris, estrangers, treballadors…

Eren 20, però malauradament no se sap el seu nom, llevat el d’Antoni Pi. El seu fill Josep Maria va recordar ahir a la plaça de la Immaculada els fets i la tasca de la Brigada. La Comissió de les Rieres de Terrassa parla de veritables herois que mai, ni llavors ni ara han tingut un reconeixement públic, quan ho van deixar tot per col·laborar, posant en risc les sefes pròpies vides en uns moments on el tifus feia estralls entre la població. Molts van emmalaltir.

Ahir, durant els actes es va tornar a sentir una frase: “Que mai es torni a repetir aquella tragèdia”, i per aconseguir-ho és bo que sistemàticament es recordi i que no quedi ningú a la ciutat que no sàpiga que va passar. La Comissió va recordar que la culpa va ser de les pluges torrencials, del moment de les precipitacions -la nit-, però també d’altres factors humans, coj la no canalització, l’absència de plans urbanístics, l’especulació de les autoritats franquistes, l’ocupació de la llera… Les rieres, es va reblar ahir, tenen memòria, i l’aigua sempre recupera el seu espai.

Nou comentari