MónTerrassa
En bici sense edat, passejades en cicle adaptat per a gent gran amb capacitats diverses
Cicle adaptat per a gent gran amb capacitats diverses
Cicle adaptat per a gent gran amb capacitats diverses | A.T.

!--akiadsense-->

L’Ajuntament de Terrassa, a través dels serveis de Promoció de la Gent Gran i de Capacitats Diverses, ha organitzat aquest mes de desembre una sèrie de passejades en cicle adaptat per a persones grans amb capacitats diverses. Vuit persones amb capacitats diverses, residents a les llars de Prodis (habitatges amb serveis per a persones amb necessitat de suport que l’entitat té a diferents ubicacions de la ciutat) han participat en aquesta iniciativa, que s’emmarca en el programa “En bici sense edat”, que el servei de Promoció de Gent Gran tenia previst desplegar aquest any i que no s’ha pogut desenvolupar amb normalitat per la situació sanitària.

“En bici sense edat” és un projecte innovador que consisteix a fer passejades en un tricicle especialment adaptat, amb persones grans com a passatgeres i persones voluntàries conduint el vehicle. L’Ajuntament va fer el 2017 una prova pilot, amb molt bona acollida, i, finalment, ara fa un any, va adquirir un tricicle per poder implantar aquest servei de manera estable. Durant les darreres festes de Nadal es van fer trajectes de demostració, però, després, la Covid-19 ha impedit implantar el programa amb normalitat fins ara. La regidora de Gent Gran i Capacitats Diverses, Mónica Polo, ha expressat la seva satisfacció per l’experiència duta a terme aquests dies: “Una cosa aparentment tan senzilla però també tan gratificant com fer una volta en bicicleta és inimaginable per a moltes persones i amb aquest programa ho fem possible. Poder donar una alegria així a la nostra gent gran no té preu”, ha dit la regidora, qui també ha destacat “el treball transversal dut a terme pels dos serveis implicats, Gent Gran i Capacitats diverses, i la col·laboració de les entitats de l’àmbit de les capacitats diverses, que volem potenciar”.

En aquest sentit, la regidora ha anunciat que l’any vinent es duran a terme experiències similars amb altres entitats. Per la seva banda, Prodis també ha valorat molt positivament la iniciativa, que ha donat l’oportunitat de viure una experiència innovadora i plaent a les persones participants. Les passejades, una desena en total, s’han dut a terme entre el 4 i el 22 de desembre, amb vuit persones participants, de 60 a 73 anys, que en alguns casos han repetit passejada. L’activitat dura al voltant d’una hora i quart.

El vehicle el condueix una persona voluntària, membre de l’associació Bici Terrassa Club (BiTer), i la persona que fa la passejada va acompanyada per un monitor o monitora de Prodis. En total, hi han participat quatre persones voluntàries com a conductores i set monitors i monitores de Prodis. “En bici sense edat” és una iniciativa que presenta múltiples beneficis, més enllà del que suposa l’experiència d’anar en bicicleta per a persones que no poden fer-ho per elles mateixes. També posa les persones grans en contacte amb el seu entorn, afavoreix el diàleg intergeneracional i contribueix a un model de mobilitat sostenible. El servei municipal de Promoció de la Gent Gran està treballant per poder recuperar el 2021 el desplegament del programa “En bici sense edat” a les 27 residències de gent gran de la ciutat. Amb aquest programa, el Govern municipal avança en el compliment dels seus compromisos de fomentar la salut i el benestar en la vellesa per afavorir l’envelliment actiu i saludable, recollits al Programa de govern 2019- 2023.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa