MónTerrassa
Benestar emocional a través dels videojocs i la realitat virtual
  • CA

Els assistents al Mobile Word Congress (MWC22) van poder conèixer el projecte Mindfulplay, una proposta innovadora i amb un alt impacte social, que neix per fer front a una problemàtica que s’ha vist accentuada durant la pandèmia; el deteriorament de la salut mental. Josep Rodríguez, Director de la Fundació Educativa Terrassa, comenta que: «Durant la pandèmia s’han detectat canvis emocionals molt preocupants amb més prevalença a nens, adolescents i dones de classe baixa, amb un augment del consum de psicofàrmacs i l’augment dels casos de suïcidi, que ja és la segona causa de mort a Espanya entre la franja de 10 a 19 anys».

La Fundació Educativa Terrassa va iniciar la col·laboració amb l’empresa Delaguila, especialitzada en la creació d’experiències educatives, perquè desenvolupés un programa d’activitats generador d’un impacte positiu en els infants i que, alhora, fos lúdic. Així, el mes de novembre de l’any 2021 va néixer Mindfulplay que en aquest moment ja està involucrant a les famílies de la Fundació i d’altres entitats externes.


Videojocs i realitat virtual per generar emoció


Mindfulplay és un programa d’activitats presencials que facilita estratègies d’atenció plena, i promou el desenvolupament de les habilitats personals i la cocreació d’enllaços emocionals sans a través dels videojocs i la realitat virtual. Frank de l’Aguila, fundador de l’empresa Delaguila, explica el motiu de l’ús dels videojocs i la realitat virtual: «Els videojocs i la realitat virtual són dues eines molt efectives per generar engagement, és a dir, augmentar la motivació dels participants en la realització de l’activitat, i a més permet generar emoció, fet que ens ajuda a transformar pensaments, creences i conductes limitants».


Innovació aplicada


Una de les activitats que proposa el programa és Mindfoodtech VR, una experiència educativa a la qual s’uneix la cuina, l’alimentació conscient i la realitat virtual per fomentar hàbits de vida saludable. Frank de l’Àguila comenta que es tracta d’una experiència de 4 hores de durada amb un storytelling molt treballat en què es promou una alimentació més conscient, on els aliments són més que un combustible i que ajuda a transformar estats d’ànim. Els participants també poden conèixer de primera mà com, mitjançant aquesta activitat de cuina, es poden desenvolupar habilitats personals com ara la creativitat, la planificació i la paciència. S’utilitzen els videojocs i la realitat virtual com a mitjans per generar engagement, emoció i sinestèsia, i facilitar el desenvolupament d’hàbits saludables.


Projecte de cocreació

Al capdavant de Minfulplay hi ha tres entitats amb una dilatada experiència social, i amb els mateixos valors, visió i consciència social. Es tracta de la Fundació Educativa Terrassa i Ad Iniciativa Socials de Girona, dues entitats amb una àmplia experiència en desenvolupament de projectes socioeducatius, i l’empresa Delaguila, especialitzada en creació de videojocs aplicats a educació, formació i salut, i l’organització d’esdeveniments EdTech.

Valoració molt positiva


L’equip promotor destaca molt positivament l’acollida de les sessions realitzades fins avui. Josep Rodríguez argumenta que s’han portat a terme activitats per a nens, adults, i membres d’una mateixa família amb un molt bon resultat en el cas dels tres públics
objectiu, la qual cosa motiva a l’entitat a promoure Mindfulplay a altres municipis i a altres entitats. Per finançar aquesta expansió s’està preparant una campanya de crowdfunding.

Campanya de crowdfunding


El pròxim mes de maig es llançarà una campanya de crowdfunding amb l’objectiu d’aconseguir finançament per adquirir més dispositius de realitat virtual que facilitaran l’expansió de les activitats a l’àrea de Girona i Barcelona. Frank del Aguila comenta que per experiències passades en altres projectes consideren que la millor manera de finançar un projecte col·laboratiu amb un alt impacte social és el crowdfunding, perquè esdevé una eina ideal per validar el producte i finançar-lo de manera conjunta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa