MónTerrassa
Barcelona s’apropia del Meteorit de Terrassa de 1704
  • CA
sss

!--akiadsense-->

El Meteorit de Terrassa passa a partir d’ara a ser el Meteorit de Barcelona. És una mostra del centralisme inherent a la capital catalana. Aquesta setmana s’ha conegut un estudi liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) sobre la localització de dos fragments d’aquest cos de l’espai, que va caure el 25 de desembre del 1704. “Els investigadors volien que l troballa fos classificada com el Meteorit de Terrassa, però la Meteoritical Society, l’entitat acadèmica que els indexa, va triar Meteorit de Barcelona per la notorietat i les referències prèvies”, explica l’historiador Joan Pérez Ventayol. La nova denominació ha fet fortunta i tots els mitjans de comunicació que se n’han fet ressó han obviat la denominació tradicional. El que durant més de 300 anys ha estat el Meteorit de Terrassa ara és el Meteorit de Barcelona

Aquest meteorit es va poder observar des de Marsella fins a Barcelona i va caure a les immediacions de Terrassa, però fins avui es creia que no se n’havia preservat cap fragment. L’estudi, publicat a ‘Meteoritics and Planetary Science’, dona a conèixer la trobada de dos fragments del meteorit que havien passat inadvertits durant segles entre les col·leccions del gabinet de curiositats d’una família d’apotecaris i botànics.

L’article, titulat ‘The Meteorite de Barcelona: history, discovery and classification’, recopila també una vintena de documents històrics. L’estudi l’ha liderat l’investigador i director del Centre de Recerca en Ciència i Enginyeria Multiescala de Barcelona (CRnE) de la Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech (UPC) i s’ha realitzat conjuntament amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, a través d’un projecte de recerca de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa