MónTerrassa
La Balma del Sot de la Carda i la Font de les Mosques
  • CA

La Balma del Sot de la Carda. L’excursió l’he començada a l’aparcament que hi ha al costa del camí Moliner a la urbanització de El Pla de Sant Llorenç de Matadepera. Al costat de l’aparcament trobem un camí que s’enfila i un de planer que surt perpendicular al carrer. Aquest darrer és el que agafarem i seguirem fins arribar a una cruïlla en que trobarem una pista ample que prové de la Carena de la Costa del Tet (a la dreta) i que nosaltres agafarem a mà esquerra, tenint en compte que cal agafar la pista que planeja i que queda més a la dreta i no la que puja fort amunt (aquesta és per on tornarem).

La pista, que segueix el traçat de l’antic Camí Moliner, és molt planera i ofereix unes boniques vistes de la zona dels Plecs dels Llibres al fons. Quan faci una forta giragonsa a la dreta iniciarà una lleu pujada fins que trobem un bifurcació. Nosaltres agafem el camí de més a l’esquerra que puja i que aviat ens durà a una nova bifurcació amb un camí a l’esquerra que puja i un, més a l’esquerra, que planeja i que travessant una zona boscosa ens durà al Coll de Grua. Aquí ens trobarem amb una pista ample i just davant nostre un corriol que no hem d’agafar. Cal que pugem una mica per la pista a mà esquerra i agafem el camí que surt a la nostra dreta i que d’entrada planeja suaument.

Deixant enrere uns bons exemplars de pi pinyer i quan travessem una zona especialment humida, ens trobem amb l’anomena’t Gorg del General, que és com una bassa just al costat esquerra del camí. Aquest gorg s’utilitzava per abeurar el bestiar que feia el trajecte de Matadepera a Sant Llorenç Savall que és on hi havia els molins (d’aquí bé la nominació del camí Moliner).

Cal indicar que el camí mostra unes excel·lents vistes de la Castellassa de Can Torres i dels penya-segats del Mal Pas de la Castellassa. Seguim endavant i arribem a un gran roquissar on, al costat d’un gran tron caigut, hi veurem la Font falsa de les Mosques. Ara el camí s’acosta a les roques de sota de la Castellassafont falsa de les mosques i aquesta desapareix de la nostra vista. A l’esquerra i en una zona boscosa veurem enfilar-se una canal bastant costeruda que porta fins a la mateixa Castellassa. Nosaltres seguim endavant i just al sortir en una clariana cal fixar-se que el camí gira fort a la dreta i baixa de cop.

Cal estat atents

Baixem i entrem en una zona boscosa. Ara cal estar atents ja que, just desprès d’un roquissar i a l’entrar de nou en la zona boscosa hem d’agafar un trencall que costa de veure a la dreta (hi ha unes petites fites de pedra). Aquest camí, poc fressat, baixa per un bosc d’alzines i sense massa dificultats ens porta a una zona bastant balma del sot de la cardaombrívola que finalment en durà al peu d’una gran balma. Aquí hi trobarem la llarga Balma del Sot de la Carda, al final de la qual hi veurem una mena de bassal de pedra que recull els degotalls d’aigua que s’escolen i que és l’anomenada font de les Mosques.

Aquí hi podem observar restes d’algun animal que s’hi deu aixoplugar, potser alguna guineu. Desprès de fixar-nos en les diverses parts obrades de la balma i en la petita figuera que s’ha arrapat a les pedres de la balma us comentaré que aquesta balma té dues zones: la que visitem i una altra que té un accés molt difícil a continuació d’aquesta.

Segons sembla fa molt anys enrere aquesta balma va ser objecte de disputa entre uns carboners

Segons sembla fa molt anys enrere aquesta balma va ser objecte de disputa entre uns carboners i unes dones que es dedicaven a la producció de pega. Sembla que finalment van decidir repartir-se la balma, quedant-se cada un dels grups amb una de les dues zones. Desprès de comentar l’anècdota, que sembla que històricament és certa, tornem enrere i pugem fins el camí que abans havíem deixat i el seguim a mà dreta, tot baixant per el bosc d’alzines. El camí poc a poc es farà planer i girarà a mà esquerra fins arribar al Coll Llarg.

Aquí si ens girem gaudirem d’una espectacular vista de la Castellassa de Can Torres i si avancem una mica més podrem veure una vista increïble de la zona de la Castellassa del Dalmau. Aquest camí puja una mica fins al Turó de Matalonga on podrem veure amb més perspectiva aquestes vistes. En aquest punt girem cua i retornem per el mateix camí refent els nostres passos i tornant a passar per la Font Falsa de les Mosques i el Gorg del General i arribant finalment al Coll de Grua. A l’enllaçar amb la pista ara l’agafem de pujada a mà dreta i la seguim fins que aquesta s’acabi just al peu d’un roquissar. Aquí cal seguir un caminet que rodeja el Gurugú per sota i deixant-lo sempre a la nostra dreta. Seguim fins al Coll del Mal Pas i cerquem un camí que baixa la nostra esquerra i que ens porta a un camí més planer que ens porta a la zona dels dipòsits, just on comença el camí dels Monjos. Seguim fins a trobar a la nostra esquerra un camí ample que baixa fort i que ens porta a l’encreuament amb el camí Moliner que havíem vist al inici de la caminada. Agafem el trencall que trobem més a la nostre dreta i de seguida arribem a l’aparcament on havíem deixat el cotxe. Hem caminat uns 6 quilòmetres en total.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa