MónTerrassa
Arriba la pel·lícula «Josep», basada en Josep Bartolí, artista molt relacionat amb Terrassa

La regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez, i el regidor de Projectes Audiovisuals, Pep Forn, assistiran a la presentació a Terrassa, al Cinema Catalunya (c/ de Sant Pere, 9), de la pel·lícula d’animació «Josep», basada en la vida d’en Josep Bartolí, artista molt relacionat amb la nostra ciutat que va patir l’exili i les conseqüències tràgiques de la Guerra Civil.

La pel·lícula «Josep» també es podrà veure al Cinema Catalunya els dies 19, 20 i 23 de desembre a les 20 h i el dia 24 a les 19.45 h. Josep Bartolí va néixer a Barcelona el 1910 i va viure gairebé sempre a l’exili. Fins als seus últims dies, a Nova York, on va morir el 1995, no va oblidar mai el drama de la guerra civil (va estar al front i va ser ferit diverses vegades) i el dels camps de refugiats a França.

Es va empadronar simbòlicament a Terrassa el juny de 1989. Bartolí va iniciar la seva carrera de creador plàstic i visual a Barcelona, com a il·lustrador de temes polítics a La Veu de Catalunya, Papitu i L’Esquella de la Torratxa, entre altres publicacions. Després de la guerra, Mèxic i Nova York van ser els dos escenaris principals del seu exili, però l’artista va ser un viatger impenitent durant tota la seva vida, la qual cosa va contribuir a la dispersió de la seva obra. Els drets de les dones i de les persones negres a Amèrica van ser dues de les causes que va defensar amb vehemència. Molt lligat a la nostra ciutat i molt relacionat amb els escriptors Agustí Bartra i Anna Murià i el filàntrop Jaume Canyameres, va fer la seva primera exposició a l’Estat després de l’exili al Centre Cultural el 1984 inaugurada pel president Tarradellas. Entre aquella data i el 2004 es van promoure diverses exposicions (Amics de les Arts) per difondre la seva obra, poc coneguda fins llavors a Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa