El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, veu una “mala notícia” la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) contra el tancament perimetral de la capital espanyola. “Al final aquesta pandèmia l’acabaran conduint, dirigint i gestionant els jutges”, ha criticat Argimon, que ha afegit: “En aquest país els jutges acabaran gestionant moltes de les qüestions que afecten la ciutadania. I això ho hem vist aquí i ara ho traspassem a la pandèmia”. També ha parlat de la decisió d’aturar la reobertura de l’oci nocturn i ha explicat que perquè es reactivi, haurà de baixar la taxa de contagis o mantenir-se molt estable, i ha precisat que en tot cas, les sales no seran discoteques, sinó que la seva activitat serà diferent.

“És molt mala notícia, primer perquè pe penso que la mesura era encertada”, ha considerat el secretari de Salut Pública. Però sobretot ha lamentat que les decisions pel que fa a la gestió de la pandèmia “les prenguin els jutges”. Argimon ha afegit: “Sé que hi ha llibertats fonamentals i el jutge hi té un paper, però hem d’entendre en quina situació ens trobem i que aquestes mesures no es prenen per què sí”, Ha sostingut que “l’ideal” és que Madrid vagi bé i això és el que desitja tothom.

El coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha afirmat: “Hem dit sempre que ens agradaria no prendre mesures ni que es judicialitzés, sinó implicar la ciutadania”, i ha recordat que les mesures es prenen en casos en els quals els contagis són tan alts que encara que la gent tingui bon comportament els casos se segueixen estenent.

Creixement fins dijous vinent

Pel que fa a l’evolució de la pandèmia, Argimon ha precisat que hi ha una taxa de confirmació de 111 per 100.000 habitants, i un risc de rebrot de 243,63. Ha lamentat que s’ha passat de 7.053 casos a 8.500 a Catalunya, i que hi ha un increment de PCR fetes: “Passem de 123.000 a 141.000”. A banda, ha remarcat que es preveu un creixement controlat fins dijous vinent: “Estem creixent, de manera controlada, però estem creixent”, amb brots coneguts i amb seguiment però amb augment.

De fet ha assenyalat que aquest creixement és el motiu que ha dut al departament de Salut a prendre la decisió de congelar la reobertura de l’oci nocturn. En aquest terreny, Argimon ha dit que aquest concepte s’associa a les discoteques i el ball, i que el que ells proposaven i proposen era una “transformació” que permeti les sales plantejar-se un canvi d’activitat, com a sales de concert per exemple, en aquells locals que ho considerin viable. Ha defensat que “el més prudent” era ajornar aquesta decisió: “A mi personalment, em sap greu perquè darrere hi ha moltes famílies i llocs de treball”, però hem de pensar no només en aquest sector, sinó en tot el conjunt de la societat”.

D’altra banda, Argimon ha destacat que el que ha de passar perquè puguin reobrir els locals d’oci nocturn de ser que baixi la taxa d’infecció i la corba, o que es mantinguin els nivells actuals però “de manera estable i durant temps”, mentre que el que ara es registra és una previsió de creixement. En aquest escenari, ha descartat mesures generalitzades i ha avançat que l’acció del Govern passarà per mesures específiques “com les que s’estan plantejant actualment”.

Nou comentari