MónTerrassa
Arenas preveu una pujada de la Covid que obligarà a tancar Catalunya
  • CA
Àlex Arenas
Àlex Arenas | Jordi Borràs

!--akiadsense-->

El catedràtic de Física de la URV Àlex Arenas ha advertit aquest dimecres al programa Més 324 el 324 que després del tancament de la Cerdanya i el Ripollès caldrà “tancar” la resta de Catalunya davant la perspectiva que “el que ve ara és una pujada de la pandèmia, i molt més escarpada que la del març passat”, que va requerir el confinament total de la població.

Sobre el tancament de la Cerdanya i el Ripollès, Arenas ha dit que “ara mateix era tan obvi, que no es podia fer una altra cosa i ho han hagut de fer”. El problema, ha assenyalat, és que “aquesta epidèmia és una marató i no una carrera curta en la que parem i ja s’ha acabat”.

El físic ha afirmat que el “el Govern no s’atreveix a governar de la manera que seria més adient, que és fer una planificació a llarg termini, sense buscar culpables i intentar buscar les solucions que ens podem permetre coma país”. El científic creu que “evidentment” les solucions “no són anar tancant serveis de manera contínua o fer frenades que ja veiem venir i les hem de fer de sobte perquè no s’ha planificat”.

El catedràtic de la URV creu que “no s’han explicat els escenaris que ens podem trobar” i ha recordat que porta mesos, “des del primer pla de reobertura”, reclamant mesures de “contrapès” per posar a la balança “per aquest augment de mobilitat que sabem que ens portarà un augment d’infeccions”.

Arenas ha lamentat, però, que “no hi ha ningú a l’altra banda” i afirma que el Govern “ha anat fent com ha pogut, però arriba un moment en què la Covid-19 sempre et passarà per sobre i ara ens ha passat a la Cerdanya perquè l’ocupació ha arribat al límit i quan arriba al límit s’ha de tancar tot”.

Aquest escenari a la Cerdanya anticipa el que vindria per la resta del país. “El problema és que malauradament preveiem que de seguida tocarà a la resta de Catalunya”, ha advertit el científic.

Arenas recorda que pel pont de la Puríssima ja es a visar que per tenir “un Nadal una mica més normal havíem de fer alguna cosa, com per exemple evitar aquest pont, que no poguéssim circular de manera tan normal perquè estàvem amb unes taxes d’incidència molt perilloses i una ocupació hospitalàries i d’UCIs força complicada”. Com que “no es va fer així”, apunta, “es dóna un missatge i després el Govern no s’atreveix a fer marxa enrere”.

Arenas ha manifestat que el Govern sap “perfectament” que les reunions nadalenques són “un problema greu” perquè “actuaran com a acceleradors de la pandèmia d’una manera bastant forta”.

En aquest sentit, el físic opina que el Govern ha donat un missatge “contradictori”: “Per una banda, us dic que sí que es pot fer, però us recomano que no ho feu”. Davant d’això Arenas pensa que “la població no acaba de tenir clar en quina situació estem realment i s’ha d’explicar clarament: estem en una situació molt crítica i tot el que farem aquest Nadal ho pagarem molt car al gener”.

Arenas ha reiterat que cal entendre la situació i recorda que hi ha un volum important de persones que no escolten entrevistes al 324, no llegeixen Twitter i no s’informen pels diaris. “Per tant, van una mica d’oïdes”, apunta. “Aquesta part de la població es reunirà amb la família i baixarà la guàrdia i tot això porta una cadena d’esdeveniments i contagis, que van a parar a hospitalitzacions, UCIs i morts”.

Aenas creu que “necessitem fer una pensada de país seriosament i planificar a llarg termini” perquè “estem al mig de la marató” i amb la vacuna tampoc es pot baixar la guàrdia. “Ho passarem molt malament en la segona part de la marató perquè ara ve una pujada i aquesta pujada es perfila més escarpada que la que vam tenir al març”, ha pronosticat.

Arenas opina que “estem en situació bàsicament a la deriva i no es preveu que la reconduïm, a no ser que sigui amb cops de timó, que acaben afectant sectors que patiran i patiran moltíssim”. El científic ha lamentat que a Catalunya no avanci el pal per poder fer tests ràpids en farmàcies, que no hi hagi un esforç per implementar la teleeducació a partir de tercer de la ESO o el teletreball al nivell que seria possible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa