MónTerrassa
Un arc de triomf tèxtil per la visita d’Alfons XIII a Terrassa un 18A
  • CA
Un arc de triomf tèxtil per la visita d’Alfons XIII a Terrassa | Procedència: Santi Rius

El dia 18 d’abril de 1904, recent declarada la majoria d’edat del rei Alfons XIII, aquest va decidir fer un viatge per Catalunya per visitar els centres industrials més importants i vet aquí que aquest dia li va tocar visitar la capital egarenca.

Una de les empreses on va anar va ser el vapor de ca n’Amat, llavors situat al carrer de la Rasa i on es va erigir un curiós arc de triomf, que podem veure en la fotografia. L’Arc no es va fer a la porta d’entrada sinó en un dels patis interiors.

La curiositat d’aquest arc de triomf és que estava confeccionat amb llana tenyida de diferents colors i que ajudava a donar-li una gran vivesa.

Discussió que entre el ministre General Linares que organitzava el viatge i el Rei

Un record d’aquesta visita explica una discussió que es va produir entre el ministre General Linares que organitzava el viatge i el mateix Rei Alfons XIII. Segons diuen, al sortir de la fàbrica Torrella Hnos. El General va cridar el governador ordenant-li que els portés pel camí més curt a l’estació ja que se li feia tard.

Havent escoltat aquesta indicació del General, el senyor Alfons Sala va dir en veu alta: “no, això no pot ser, la propera visita és a la meva fàbrica i tot i que tenim preparada la rebuda que sa majestat es mereix, no importa i ho podem suprimir. Però la visita a l’exposició (que s’havia fet al Cercle Egarenc) de cap manera és pot prescindir. Els esforços que han fet els industrials terrassencs no es mereixen ser tractats amb el despreci que tal actitud significa”.

El Ministre va desatendre les raons i va conduir la situació en un enfrontament important que va tallar d’arrel el mateix rei dient:

“Entreremos un momento a visitar la fàbrica del señor diputado y después nos dirigiremos al local donde se halla la exposición de productos tarrasenses”.

Alfonso Sala va agrair la decisió del rei i així va concloure el primer viatge d’aquest rei a Terrassa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa