MónTerrassa
Aran: “Serà l’evolució de les dades epidemiològiques qui dirà si Terrassa salta de nivell”
  • CA
La gerent de la Regió Sanitària de Barcelona, Anna Aran, en l'inici dels testos massius a Terrassa
La gerent de la Regió Sanitària de Barcelona, Anna Aran, en l’inici dels testos massius a Terrassa | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

A Terrassa, des d’aquest divendres i fins dilluns (amb l’excepció de diumenge), s’instal·len dos dispositius per fer proves PCR a les persones asimptomàtiques de la zona dels carrers del perímetre del CAP Terrassa Nord (barris Sant Pere Nord i Ègara) i el perímetre entre 22 de juliol, Ronda Ponent, avinguda Béjar i Carretera Matadepera). Aquesta és una mesura impulsada com a prova pilot per reforçar la tasca que s’està fent des de l’atenció primària per combatre la transmissió comunitària del coronavirus.

La gerent de la Regió Sanitària de Barcelona, Anna Aran, ha explicat quins són els objectius que es busquen amb aquestes àrees sanitàries mòbils de Terrassa, que s’han instal·lat a la Plaça de la Cultura i la plaça Immaculada, per a la recollida de mostres per fer PCR. Aran ha volgut deixar clar que aquesta actuació, per força, incrementarà la incidència del coronavirus a Terrassa ja que afloraran molts casos fins ara “ocults”, tanmateix, ha dit que serà l’evolució de les dades epidemiològiques qui determinarà si Terrassa canviarà de nivell i s’incrementaran les restriccions. “L’atenció primària està fent cada dia PCR i un estudi dels contactes, seran aquestes dades les que ens diran si saltem de nivell, i en tot cas això no ho sabrem fins d’aquí uns dies. L’objectiu ara mateix és saber si fent altres accions, com la de testos massius, podem frenar els contagis”.

En primer lloc, amb aquesta intervenció comunitària conjunta entre tots els agents sanitaris del territori es busca “sensibilitzar a la població de les necessitats de la protecció i de les mesures per la convivència amb el virus. I per això necessitem tots els recursos de l’Ajuntament per poder fer aquesta mediació i traslladar la informació a la ciutadania”, ha recalcat. El segon objectiu és detectar casos asimptomàtics que tenim en aquestes dues zones. “Havíem detectat un increment de la incidència de casos positius i, a més, un increment d’asimptomàtics quan estàvem fent les PCR”, ha manifestat Aran. La voluntat és disminuir el % de PCR positives respecte a les que es fan. “Ara estem en un 6,5-7% i el nostre és reduir-lo a menys de 5 i si es pot al 3%. Això ens garantirà que estem detectant tots els casos asimptomàtics que tenim en el territori”, ha dit. Les persones que vinguin a fer les proves se’ls donarà el resultat per SMS si és negatiu, mentre que els casos positius seran trucats personalment, per tal de fer l’estudi epidemiològic corresponent per evitar les cadenes de transmissió. A més, es recomana baixar-se l’aplicació La Meva Salut per poder consultar-ne el resultat.

Cua a la plaça de la Cultura per fer-se la PCR
Cua a la plaça de la Cultura per fer-se la PCR | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

Finalment, el tercer objectiu principal és “sensibilitzar a les persones que són positives i als seus contactes estrets de la importància de mantenir l’aïllament i la quarantena durant els dies que se’ls indiqui. El resultat d’una PCR negativa en un contacte estret en una persona positiva no ens dona garanties que la malaltia es pugui reproduir en els pròxims 14 dies, per tant, aquesta conscienciació i autoresponsabilitat quan una persona ha estat un contacte estret o positiva, és vital perquè les cadenes de transmissió es trenquin”, ha sentenciat.

La gerent de la Regió Sanitària de Barcelona ha detallat que de les dues àrees bàsiques que hem buscat de Terrassa que tenien aquesta incidència més alta, “hem fet una població diana, és a dir, en una zona està molt delimitada per carrers, com a la carpa de la plaça Cultura, mentre que a la plaça Immaculada està pensat pels barris sencers d’Ègara i Sant Pere Nord. I a més, està dirigida preferentment a població jove, perquè la mitjana d’edat que tenim detectada amb casos es troba entre els 36-37 anys”.

Aran ha destacat que una de les parts importants de la prova pilot que s’està fent a Terrassa és la col·laboració estreta entre Mútua Terrassa com Consorci Sanitari, amb Atenció primària i vigilància epidemiològica, que té un paper important en la detecció de les dades. La gerent exposa que la situació ha canviat respecte a la primera onada del virus. “A la primavera ens trobàvem que hi havia molta feina als hospitals, on havien triplicat la seva capacitat. Ara, en aquests moments, els hospitals tenen un 10% d’ingressos Covid, però tota la pressió està centrada en l’atenció primària. Això és un esforç que estan fent tots els professionals que creiem que ha de donar resultats”. I ha acabat afirmant que “haurem de conviure amb el virus, haurem d’aprendre a conviure-hi i haurem d’aprendre a evitar que s’estressi tant el sistema sanitari però també l’econòmic de les ciutats, i poder anar mantenint la nova normalitat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa