MónTerrassa
Les accions que adoptarà Terrassa per frenar el canvi climàtic
  • CA
Les ciutats s'estan transformant
Les ciutats s’estan transformant | Cedida (Chris Barbalis)

!--akiadsense-->

Les ciutats tenen un paper fonamental en la frenada del canvi climàtic. S’estima que un 40% de tota la població mundial viurà l’any 2050 en una ciutat. Per aquest motiu és molt important que s’adaptin a aquesta nova situació per tal de fer-les còmodes per a les persones i no posin en perill al medi ambient.

Per aconseguir aquests objectius, la Comissió Europea ha elaborat el programa Horitzó 2020, el programa més gran impulsat mai per la Comissió en recerca i innovació per tal de reduir el canvi climàtic.

Seguint aquesta línia, la ciutat de Terrassa està duent a terme diferents accions per posar el seu gra de sorra en aquesta lluita i garantir la vida a la ciutat en els anys vinents. El consistori es va unir el 2008 al denominat ‘Pacte d’Alcaldes‘, una iniciativa de la Comissió Europea per apropar a la societat la lluita contra el canvi climàtic a través de diferents processos de participació.

L’any 2009, l’Ajuntament, amb ajuda de la Diputació de Barcelona, va elaborar el Pla d’acció d’energia sostenible de Terrassa (PAES). Des de l’aprovació d’aquest document ja s’han reduït un 3% les emissions dels equipaments i serveis municipals i una reducció del 0,8% de les emissions de tot el municipi.

Els moviments socials, com la plataforma Fridays for Future, també s’han sumat a aquesta lluita a Terrassa i s’estan mobilitzant per reclamar més mesures per lluitar contra el canvi climàtic com una millor oferta de transport públic i ajudar al comerç local per fomentar un sistema econòmic sostenible.

Terrassa no és l’única ciutat que està duent a terme iniciatives per frenar el canvi climàtic i reduir la petjada de carboni, ja que aquest és un problema global que han d’afrontar tan municipis com Estats. Iniciatives com Madrid Central o les mesures que està prenent l’Ajuntament de Barcelona de cara al 2020 busquen reduir les emissions i les morts derivades de la contaminació. Les xifres són clares: 9 de cada 10 persones en tot el món respiren aire contaminant i 7 milions van morir l’any passat de forma prematura. Per evitar-ho, la societat ha de prendre consciència dels canvis que ha de fer per garantir el benestar de les persones.

Aquestes són només les primeres passes que emprenen les ciutats per garantir el futur del planeta i dels seus habitants, que hauran de fer un canvi en les seves pautes si volen viure amb qualitat i en un entorn agradable del qual en puguin gaudir. En aquest camí, tant ciutadans com empreses han de ser conscients que totes i cadascuna de les decisions que prenen, tenen un impacte en el medi ambient i en el nostre dia a dia. Algunes empreses, com Endesa, ja estan treballant per afrontar aquest repte i iniciar un futur sostenible amb l’electrificació de la demanda i la generació d’electricitat a partir de fonts renovables i no contaminants. En aquest sentit, la companyia s’ha proposat estar totalment descarbonitzada l’any 2050.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa