MónTerrassa
Alba Vergés: “L’estat d’alarma no funciona ni funcionarà”
  • CA

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha comparegut aquest vespre en roda de premsa per valorar la reunió mantinguda aquesta tarda en el Consejo Interterritorial de Salud del Ministeri de Sanitat, en què s’havien de tractar els criteris de desescalament fixats per l’Estat espanyol.

En primer lloc, la consellera ha lamentat que aquesta primera reunió “hagi tingut lloc 11 dies després” que el confinament general es relaxés parcialment deixant anar a treballar els empleats no essencials, i ha recordat que “a Catalunya fa moltes setmanes que treballem amb la màxima responsabilitat en els passos a donar en cada moment de l’epidèmia, preparant-nos, treballant dades, explicant-les i demanant prudència a la ciutadania”. “Hem anat a la reunió amb tota la predisposició, amb máxima col·laboració, però ens hem trobat que l’Estat només ens demana dades per omplir un quadre de comandament que els permeti prendre les seves pròpies decisions, en lloc de demanar-nos què necessitem i de prestar-nos el suport que ens cal”, ha criticat durament Vergés.

En concret, el Ministeri ha demanat dades que ja són publiques i de les quals s’informa constantment, com ara la capacitat i l’ocupació de les UCI’s a Catalunya, el nombre de defuncions, els casos possibles –que Catalunya va ser pionera en donar-, espais preparats, nombre de contagis per part de professionals, nous diagnòstics a hospitals i primària o protocols establerts. “Fa setmanes que treballem en la gestió d’aquesta crisi, en tots els àmbits, i no s’actua contra ella de manera centralitzada. Catalunya ho fa de manera descentralitzada, perquè les millors decisions o són territorialitzades o no seran”, ha emfatitzat Vergés. La consellera ha reiterat que l’estat d’alarma “no funciona ni funcionarà” i ha criticat que “la improvisació que demostra l’Estat dia rere dia fa mal a la ciutadania, està causant confusió a la gent, a qui hem de parlar clar com a persones adultes, com a societat madura i lliure que som”. En aquest sentit, Vergés ha traslladat al Consejo que “no tinc cara de dir a la ciutadania, als ajuntaments o a les empreses, que tenen dubtes i volen arrencar la seva activitat, que no puc prendre aquestes decisions. No tinc cara de dir que l’únic que puc fer és enviar informació i dades i esperar asseguda a que prenguin decisions”.

Segons la titular de Salut, “no som aquí perquè ens prenguin decisions uns altres: assumim les responsabilitats, no som una gestora del sistema de salut, perquè tenim la responsabilitat de vetllar pel dret a la salut de les persones”, ha reblat abans d’advertir que Catalunya seguirà treballant en el pla de desconfinament del Govern de la Generalitat de Catalunya: “Donarem qualsevol informació que calgui, però no traspassarem la responsabilitat que tenim envers la nostra ciutadania i tots els agents econòmics i socials”, ha remarcat. “No es pot demanar coresponsabilitat si no ets el primer en ser-hi”, ha afegit Vergés en referencia a un Ministeri de Sanitat que “podria augmentar el reconeixement als professionals i impulsar la recerca i la detecció amb més recursos, perquè no està fent res que pugui ajudar”. Per últim, la consellera ha apel·lat a la societat catalana, “que sempre hi és, que vol fer bé el desconfinament, a seguir actuant amb prudència com fins ara”, tot garantint que “seguim treballant en aquest procés perquè no esperarem asseguts a que les decisions les prengui un altre”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa