MónTerrassa
Com afrontar el veritable problema: el Medi Ambient
  • CA

Si veiem i escoltem les noticies, tindríem articles i comentaris per a omplir pàgines i més pàgines. La corrupció de la monarquia, la corrupció de la Judicatura, la corrupció de la guàrdia civil, la corrupció dels partits i polítics professionals, la corrupció de l’Estat, la corrupció de l’exèrcit, l’existència d’un partit que hauria d’estar il·legalitzat en un Estat normal ple de miserables com VOX, les contradiccions vers la Covid 19 on la crisi sanitària l’importa tres cogombres a alguns, o en funció dels interessos polítics inhabiliten a un president, o si els antiavalots de la Brimo dels Mossos d’Esquadra son uns veritables impresentables amb els mateixos vicis i costums que la guàrdia civil, i així podríem anar fen llista de temes, que a un només li genera cansament i poc interès. Sobretot, perquè a la gent normal i honesta que cada dia ha de lluitar per a sobreviure, veu tot un seguit d’espectacles esperpèntics, que ni entén, ni accepta, ni li resolen res en la seva vida quotidiana, al contrari, només li genera incertesa, patiment i problemes. Per tant, prefereixo parlar d’una cosa important per la vida de les persones, tant en aquests moments, com per a les generacions futures. I son els temes relacionats amb la sostenibilitat mediambiental, ja que afecten a la vida mateixa i generen greus problemes a la nostra subsistència com a societat i al mateix planeta.

Cada acció de la nostra vida comporta una afectació a la sostenibilitat ambiental, ja sigui en el consum d’aigua, del consum d’energia, en la mobilitat, en el consum de productes, en la generació de residus, en la generació de nivells de contaminació, en afectació a la salut, en l’ús del territori… . El Medi Ambient és la vida mateixa, no és un àmbit especialitzat com alguns pretenen ubicar-lo com si fos un problema més. Alguns els costa entendre que cada acció que atempta contra el Medi Ambient, en alguns casos, poden generar molts problemes afegits, i en alguns casos, son irreversibles i que serà molt difícil solucionar-ho. L’explotació descontrolada dels recursos, els atacs a la biodiversitat i als territoris, els índex de contaminació de l’aire, el mar i el sòl, son situacions que cal afrontar seriosament. El canvi climàtic no és cap quimera, ni invent, com els diferents problemes mediambientals indicats. La gravetat de la situació amb una manca de responsabilitat d’alguns dirigents polítics, d’alguns partits i d’algunes organitzacions econòmiques que posen per davant el seu interès i grans beneficis per davant de l’interès col·lectiu, on els importa tres cogombres el que passi amb el planeta i en el conjunt d ela societat.

També és un greu problema el fals debat de fer polítiques d’aparador, de moltes sensacions, però sense entrar a la solució real dels problemes mediambientals. Molt discurs de paper, molts programes que s’omplen la boca de sostenibilitat ambiental, però al final, el que determina la situació son els interessos econòmics. Fins que no canviï la jerarquia d’interessos, no resoldrem de veritat la gravetat del problema. Això vol dir, que la sostenibilitat ambiental determina el que cal fer, i l’economia resta subordinada als interessos d’aquest patrimoni únic i comú com és el planeta, i que afronta de veritat els problemes mediambientals, aquest ha de ser el criteri del veritable progrés de les persones, els animals i els recursos. L’interès col·lectiu i comú per davant dels interessos individuals i del mer benefici econòmic per afavorir a una minoria insolidària, generadora dels problemes.

Fa uns anys dins el meu àmbit professional escoltava a alguns polítics en el marc de l’Ajuntament, governada pel PsoE-Psc, que feien afirmacions com: “molts dels temes relacionats amb el Medi Ambient, només és el discurs de quatre fills de la burgesia, que han agafat la causa ecologista per a retornar-nos a les cavernes, estan contra el progrés i contra el model de societat…”,”la recollida selectiva dels residus és un absurd que no serveix de res i que només afavoreix a determinats interessos econòmics…”, “l’educació ambiental és mera propaganda i publicitat, on no cal derivar recursos…”, i una afirmació preventiva dirigida contra el Servei de Medi Ambient del mateix Ajuntament, “cal vigilar i controlar al Servei de Medi Ambient perquè alguns tècnics son uns veritables fanàtics perillosos per a imposar criteris mediambientals que ens pot comportar riscos electorals que cal preservar…” .

Algunes afirmacions que només indiquen una determinada mentalitat, poc intel·ligent i fora de la realitat que al final molts experts ha deixat retratats. En aquests casos, l’objectiu únic era garantir la cadira i el sou per davant de l’interès col·lectiu. Però demostra amb quina mentalitat han funcionat alguns responsables polítics que avui encara es presenten dins la llista renovadora del PsoE-Psc local. Alguns afirmen que l’economia i el benestar s’ha de garantir per davant de tot. Aquesta afirmació és un contrasentit total, els llocs de treball no poden ser un pretext per amenaçar la sostenibilitat ambiental, en tot cas, cal buscar l’equilibri i garantir uns treballs dignes per a tothom i que no ens posi en perill. Com les empreses s’han d’adaptar a les condicions que evitin l’impacte contra el Medi Ambient. I com la política municipal, de la Generalitat, de l’Estat, d’Europa, ha de deixar de ser una mera política de propaganda, sense afrontar de veritat els problemes, afavoridora dels interessos econòmics. Cal entendre que al final, aquells que només volen garantir els seus beneficis immediats, tindran un problema si segueixen posant en risc aquest patrimoni comú, que ho perdran tot, i el més greu, hi perdrem tots i totes, els presents i les futures generacions. Cal coherència, transparència, sinceritat i honestedat, deixar-se de mers discursos buits, amb actuacions contradictòries i absurdes. Els problemes mediambientals son greus i seriosos, en alguns encara hi som a temps, i en d’altres molt difícils d’afrontar. Cal transformar les afirmacions retòriques amb accions de veritat, ho esperem molts, però sobretot, aquells que en un futur proper hauran de gestionar i viure en aquest municipi, estat i planeta. Veurem…!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa