MónTerrassa
L’església evangèlica centenària va a a terra i s’hi fan pisos
  • CA
El Temple Evangèlic del carrer de Galvani
El Temple Evangèlic del carrer de Galvani | J. M.O.

!--akiadsense-->

Un edifici històric de Ca n’Aurell, gairebe centenari, s’enderroca. Les obres van començar fa unes setmanes, quan es va retirar la teulada. Ara, ja s’han posat les tanques a la vorera. Aquest element del patrimoni local és un més dels que desapareix del paisatge urbà.

El Temple Evangèlic del carrer de Galvani, amb una arquitectura singulat, desapareixerà per deixar pas a 24 habitatges nous, que es faran afegint un immoble cantoner. Un parell de grans cartells de la immobiliària Ámbar fa mesos que anuncien la promoció de pisos, que també s’ha fet a través dels opis de publicitat.

Esglèsia Evangèlica
Esglèsia Evangèlica | Joan Carles Colet

!--akiadsense-->

El 19 d’abril del 2009 va tenir lloc la darrera celebració al temple de l’església evangèlica unida del barri de ca n’Aurell. La diada va ser molt significativa pels protestants de la ciutat, que durant 84 anys hi van celebrar els seus actes i que es van traslladar a una nova seu més moderna i àmplia.

El Temple Evangèlic del carrer de Galvani

!--akiadsense-->

L’’edifici del carrer Galvani es va construir l’any 1925 i va ser considerat el primer fet a l’estat per part de l’església evangèlica sense ajudes de cap país estranger. Va ser pagat íntegrament per gent de Terrassa i, en bona part, gràcies a l’impuls del seu primer pastor, en Samuel Vila. El temple va aixecar-se en un barri on gairebé no hi havia ni veïns, ja que encara estava rodejat pels boscos de la masia de Ca n’Aurell. Abans de 1925, els protestants terrassencs es reunien en l’obrador de pa d’una família anomenada Simón. Dins del barri de Ca n’Aurell, en creixement i suposadament catòlic, depenent de l’allunyada parròquia de Sant Pere, l’any 1924 es constituïa la primera Església Baptista a Terrassa, en un local del carrer Antoninus Pius. Aquell mateix any es batejaren 30 catecúmens. Un any després, el 15 d’octubre de 1925 s’inaugurava el nou temple al carrer Galvani.

A principis del segle XXI, explica l’historiador i arxiver Joaquim Verdaguer, es creava l’Església Evangèlica Unida de Terrassa formada per la unió de tres esglésies evangèliques de la ciutat; Ebenezer, Iglesia de Cristo i bona part de membres de l’església de Betania, per tirar endavant uns objectius comuns. El dia 19 d’abril 2009 els protestants fan una festa de comiat del temple del carrer de Galvani.

El 3 de juliol del 2010 s’inaugura el nou temple de l’Església Evangèlica Unida a l’avinguda de Béjar, 299. Es un edifici singular de 2.500 m²., sobri i neutre amb poca simbologia ni exterior ni interior.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa